V dubnu sazby hypoték ještě klesaly. Co bude teď po zvýšení sazeb ČNB?


10. 06. 2019  08:48          komentáře (0)

V dubnu snížilo své sazby 8 ze 14 hypotečních poskytovatelů a další banky prodloužily své akční nabídky, v rámci kterých nabízejí hypotéky za zvýhodněných podmínek. Jak se promítne zvýšení sazeb ČNB do sazeb hypoték? A je možné se proti růstu sazeb „pojistit“?

V dubnu sazby hypoték ještě klesaly. Co bude teď po zvýšení sazeb ČNB?




V uplynulém měsíci snížilo své sazby 8 hypotečních poskytovatelů ze 14. Konkrétně to byla Česká spořitelna, Raiffeisenbank, Komerční banka, Moneta, UniCredit Bank, Wuestenrot, Fio banka a Air Bank. Pokles úrokových indexů na sebe tedy nenechal dlouho čekat.

Vývoj hypotečních sazeb sledujeme prostřednictvím indexů GOFI, které mapují nabídkové sazby tuzemských  hypotečních bank. Titulní index GOFI 70 (mapuje napříč trhem nabídkovou sazbu hypoték pokrývajících 70 % hodnoty nemovitosti (do 70 % LTV*)) klesl v dubnu z březnových 3 procent na 2,92 procenta. Jedná se však o tržní průměr, minimální sazby některých poskytovatelů se již blíží ke 2,5 procentům.

Tip: Přehled aktuálních sazeb naleznete v našem SROVNÁVAČI SAZEB HYPOTÉK.

O necelou desetinu procenta klesly sazby i v dalších kategoriích LTV. Hypotéky s LTV nad 80 procenty jsou však stále nabízeny o zhruba 0,5 procentního bodu dráž. Index GOFI 90 aktuálně dosahuje úrovně 3,53 %.  

Pokles nabídkových sazeb souvisí s relativně slabými obchodními výsledky v 1. Q. Krom poklesu sazeb vidíme na trhu i mnoho akčních nabídek, které mají za cíl povzbudit poptávku po úvěrech na bydlení. ČNB ve čtvrtek zvýšila 2T REPO sazbu o 0,25 p.b. Pro hypotéky to není příliš dobrá zpráva.

„Růst sazeb ČNB se s určitým zpožděním propisuje i do hypotečních sazeb. Konkurenční tlaky a zájem bank úvěrovat však budou podle našeho názoru držet sazby s největší pravděpodobností ještě nějakou dobu dole,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

 

V květnu tedy ještě zdražování hypoték neočekáváme, ale klientům doporučujeme, pokud mají rozjednanou hypotéku, aby si požádali banku o garanci úrokové sazby. Tato služba je zdarma a získají tím jistotu pro případ nečekaného nárůstu sazeb, že se jim během vyběhávání dokumentů potřebných ke schválení hypotéky sazba nezvýší. Tato garance platí zpravidla po dobu 30 dnů.  

 

Od začátku května zatím došlo ke 3 cenovým změnám. Snížení sazeb oznámila Wuestenrot hypoteční banka a Equa Bank. Hypoteční banka sice snížila sazby u 3letých fixací své Jasné hypotéky na úroveň 5 a 7letých fixací. Na druhou stranu však zvýšila sazby u fixací na 10 a 15 let. A to je právě ten případ, kdy by sjednání garance sazby bylo rozhodně na místě.   



V dubnu sazby hypoték ještě klesaly. Co bude teď po zvýšení sazeb ČNB?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15644243168

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více