Vliv ESMA na CFD brokery a tradery


13. 06. 2019  00:24     Komerční článek     komentáře (0)

Evropský regulátor ESMA (European Securities and Markets Authority), v překladu Evropský orgán pro cenné papíry a trhy, představil několik omezení týkající se investičních produktů, včetně CFD a binárních opcí. Opatření oznámená regulátorem vešla v platnost 1. srpna 2018.

Vliv ESMA na CFD brokery a tradery




Právo zasahovat do produktu

Nejrůznější rozvoje, které vedly k finančním krizím, posloužily jako důvod k tomu, že země G20 krok za krokem začaly omezovat účastníky finančních trhů a regulátoři tak mají více a více práv. Zavedena byla nová pravidla, která mají zvýšit transparentnost trhu a chránit zájmy retailových investorů. Mezi jedno takové pravidlo patří povinnost mít LEI kód pro všechny osoby, které činí transakce na finančních trzích.

S platností panevropských regulací MIFID2 a MIFIR mají nyní regulátoři větší práva a mohou zasahovat do produktu. Poprvé v historii má regulátor právo ovlivnit podmínky konkrétního instrumentu jako jsou například akcie, dluhopisy, fondy nebo deriváty finančních instrumentů.

Toto právo získala ESMA, EBA a každý individuální dozorčí orgán každého členského státu Evropské unie. Omezení mohou být poskytnuta orgány ESMA, EBA nebo místními regulátory a aplikována jsou na finanční služby poskytovatelů registrovaných v Evropské unii.

Podstata ESMA omezení

Prodej a reklama binárních opcí je zakázán úplně. Obchodování CFD je omezeno výší finanční páky. Maximální výše finanční páky 1:500 je omezena pro retailové obchodníky od 1. srpna 2019 na 1:30 nebo 1:20 pro měnové páry a 1:2 pro kryptoměny CFD.

Výše finanční páky byla zvolena orgánem ESMA v závislosti na volatilitě podkladového instrumentu. Více informací si lze přečíst na webové stránce Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy.

Pokud je například finanční páka obchodníka snížena z 1:100 na 1:20, marže ve výši 24 EUR se zvýší na požadovanou marži ve výši 120 EUR. Před zavedením opatření ESMA provedla průzkum mezi investory a obdržela více než 20 000 názorů, které ukázaly, že radikální změny ovlivní širší skupinu retailových investorů, kteří kvůli nízké finanční páce budou muset doplnit finanční prostředky na jejich obchodní účet.

Mnoho dotazovaných se zajímalo o získání stejných podmínek od brokerů mimo EU. Admiral Markets takovou možnost nabízí skrze svou australskou pobočku, která je regulována ASIC neboli Australskou komisí pro cenné papíry a investice.

Omezení se týkají také reklamy - regulátor omezuje různé bonusové programy, které jsou brokery často využívány. Reklama nyní musí obsahovat standardizované upozornění na riziko. Broker musí toto upozornění uvádět na své webové stránce a na všech reklamních materiálech.

Všechna opatření se týkají retailových obchodníků, jako méně chráněné skupiny investorů a netýkají se profesionálních obchodníků.

Admiral Markets se na změny dlouho připravovala a vítá jakákoliv opatření za účelem ochrany retailových obchodníků. Zároveň nabízí možnost všem klientům požádat o reklasifikaci z retailového klienta na profesionálního klienta, přičemž musí být splněna určitá kritéria.

ESMA - Jednotná evropská regulace

Admiral Markets vítá záměr Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy - ESMA, aplikovat jednotnou regulaci pro všechny účastníky trhu v Evropě (Evropský hospodářský prostor).

Jako jedna z větších evropských brokerských společností jsme za poslední roky viděli trend, který ukazoval, že si více a více zemí stanovilo své vlastní regulace a bylo těžké poskytnout všem klientům v Evropě jednotnou nabídku. ESMA přináší jednotnou Evropu a tuto změnu by měli vítat všichni Forex a CFD brokeři.

Nové regulace představené orgánem ESMA jsou formou ochrany retailových obchodníků. Orgán ESMA je přesvědčen, že retailoví obchodníci dostatečně nerozumí rizikům spojeným s obchodování finančních produktů.

V Admiral Markets jsme vždy podporovali a i nadále budeme začátky s obchodováním na demo účtu, aby se obchodníci nejdříve seznámili s nabídkou bez jakéhokoliv rizika. Také nabízíme širokou sbírku vzdělávacích materiálů, které jsou nezbytné k pokročilým znalostem o finančních trzích.



Vliv ESMA na CFD brokery a tradery

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12487520592

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více