Vyplatí se pojištění neschopnosti splácet úvěr? - V. díl.


28. 02. 2019  00:52     Miroslav Zeman     komentáře (0)

V. díl seriálu: Berete si úvěr a chcete být zajištěni pro případ ztráty zaměstnání či pracovní neschopnosti? Pro mnohé to řeší pojistka. Je ale vše tak ideální jak na první pohled vypadá? A jaké problémy se mohou s takovým pojištěním objevit?

Vyplatí se pojištění neschopnosti splácet úvěr? - V. díl.




I když by byl uznán důvod ukončení zaměstnání, nastupuje karenční lhůta, například v době 3  měsíců, kdy není ze strany pojišťovny plněno a teprve poté získá klient plnění, což už je doba, kdy může mít svou situaci vlastními silami vyřešenou, nebo doba, kdy nejvíce potřebuje podporu, protože nemůže splácet.

Například v době tří měsíců po uzavření pojištění nesmí nastat pojistná událost – ztráta zaměstnání, pokud se tak stane, nevyplatí pojišťovna vůbec nic. Pokud má pojišťovna v podmínkách čekací dobu po vzniku události, pak například po 30 dnů až 3 měsíce nemusí hradit nic a hradí se až po uplynutí této doby. Klient tak není v této době vůbec ochráněn a splátky hypotéky za něj stejně nikdo neuhradí.

A to není všechno. Doba pojištění je omezena. Například u České pojišťovny je to 3, 6, 9 nebo 12 měsíců. Po uplynutí této doby už klient nedostane nic. Délka pojištění se také odrazí ve výši pojistného.

Cena pojištění:

Za pojištění schopnosti splácet zaplatíte měsíčně nejméně čtyři procenta z měsíční splátky úvěru, nejvíc pak deset procent. Pojištění se podstatně promítá do splátek úvěru a neměli byste jej uzavírat zcela automaticky.

Kolik klientů uzavírá pojištění proti neschopnosti splácet

Dle zdrojů bank má nějakou formu pojištění pro případ neschopnosti splácet až 80 procent klientů s úvěrem. Vyšší u hypotečních úvěrů. Ale v tomto jsou zahrnuty zřejmě i formy životního pojištění pro případ smrti apod.

Závěr:

Vždy je dobré mít na paměti, že produkty pojišťoven nejsou charita, ani nějaké sociální zabezpečení. Každý takový produkt nabízí pojišťovny, protože jim vydělává. Celkový obchodní koncept každého pojištění je zisk a pro maximalizaci zisku, je třeba co nejnižší plnění..a na druhou stranu co největší počet uzavíraných smluv.



Vyplatí se pojištění neschopnosti splácet úvěr? - V. díl.

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více