Spořte 1500 měsíčně a využijete nejvíc výhod (Podniky a trhy)


10. 10. 2007  10:58     Radka Hrdinová     komentáře (0)

Výnosy mezi třemi a čtyřmi procenty slibují penzijní fondy klientům na následujících 15 let.





Analytik Pavel Kohout je pokládá za reálné.
"Vyšších výnosů by se klienti mohli dočkat až po zásadnější novele zákona o penzijních fondech," říká. Nepříliš vysoké výnosy jsou vyváženy jistotou, že o vložené peníze člověk nepřijde. Výrazně však nevydělá.
Ty, kdo se rozhodli spořit na penzi, stát podporuje daňovými úlevami a také jim přispívá přímo na penzijní konta. Podpora může dosáhnout měsíčně maximálně 150 korun. Dostane ji ten, kdo do penzijního fondu bude pravidelně posílat 500 korun měsíčně. Výše podpory je stanovena zákonem a může být také zákonem změněna i v průběhu smluvního vztahu s penzijním fondem.

Nejvýhodněji 1500 měsíčně


"Optimální úložka do penzijního fondu je v současné době 1500 korun. Klient přitom zároveň bere maximální státní příspěvek a uplatňuje maximální odpočty ve výši 12 tisíc korun ročně," říká Martin Podávka z pojišťovny Allianz. Uplatnit je může každý, kdo za rok na důchodové připojištění zaplatil více než 6 tisíc korun.

"Měsíčně to dělá přes 500 korun," říká Jiří Zpěváček, marketingový manažer Penzijního fondu Komerční banky.

Stát za tyto daňové úlevy požaduje, aby člověk zůstal penzijnímu připojištění věrný. "Pokud klient, který využívá daňové úlevy, například po deseti letech požádá o ukončení smlouvy a vyplacení peněz, tedy takzvané odbytné, měl by státu doplatit daně z částky, o kterou mu byl daňový základ snížen," vysvětluje Jiří Zpěváček.

Vedle toho bude muset zaplatit také daň z výnosů, která v případě výplaty odbytného tvoří 25 procent.

Pokud dospoří až do důchodového věku, podíl na zisku fondu zdaní 15 procenty.

Z pohledu daňového zatížení je částka 1500 korun sice ideální, z hlediska budoucí penze nikoli. Výsledné úspory totiž rozhodně nepokryjí potřeby seniora, který si chce udržet stejný finanční standard jako v době, kdy pracoval.

Počty jsou to velmi jednoduché. Když člověk odejde do důchodu v 60 letech, má podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) před sebou zhruba 20 let života. Pokud vydělává v současnosti průměrných 20 tisíc korun hrubého a jeho čistý příjem se pohybuje nad hranicí 14 tisíc, stát mu přizná penzi okolo osmi tisíc. Zbývajících šest tisíc měsíčně získá, pokud si naspoří zhruba 1 500 000 korun. Na to ale několik stokorun měsíčně nestačí.

S prostředky, které do fondu vloží, musí zacházet podle přísných pravidel. Ze zákona je dána takzvaná nulová garance. To znamená, že hospodaření fondu žádný rok neskončí v červených číslech, maximálně na nule. Ale také to nezaručuje žádný zisk. Právě naopak. Výnos z fondu nemusí pokrýt ani inflaci, a hodnota vložených peněz se tak sníží. To je cena za jistoty, kvůli kterým nemohou fondy investovat do rizikovějšího portfolia.

Výpočet penze je orientační

Na jak vysokou penzi se tedy můžete těšit? I když řada penzijních fondů poskytuje svým klientům výpočet budoucího příjmu z jejich úspor, jde pouze o orientační číslo. "Penze se určuje až když o ni klient požádá, a to na základě veličin, které se v čase mění," upozorňuje Martin Podávka. Patří k nim mimo jiné takzvané úmrtnostní průřezové tabulky ČSÚ. Jednoduše řečeno: pokud se prodlouží průměrný věk obyvatel Česka, sníží se úměrně tomu výše penze.



Spořte 1500 měsíčně a využijete nejvíc výhod (Podniky a trhy)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12479514608

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více