1. díl Angry PIGS:
Aneb co lze koupit za pomoc pro Řeky


01. 07. 2011  15:41     Jan Čermák (ČSOB)     komentáře (0)

Přinášíme vám první díl seriálu článků ANGRY PIGS o zemích s největšími fiskálními problémy (PIGS = Portugal (Portugalsko), Ireland (Irsko), Greece (Řecko), Spain (Španělsko)), který bude během léta psát Jan Čermák, analytik ČSOB z oddělení Analýzy finanšních trhů.





Řecký parlament schválil úsporný balík, který má zemi uchránit od akutního bankrotu. Mezinárodní měnový fond a EU totiž s největší pravděpodobností pošlou v nejbližších dnech do Athén 12 mld. euro na úhradu splatného dluhu. Tím vše zdaleka nekončí, neboť velmi nepříznivý vývoj řeckého rozpočtu v tomto roce znamená, že loni schválená pomoc ve výši 110 miliard euro (resp. 2,7 biliónu korun) nebude stačit. Spekuluje se o tom, že by nový záchranný balík mohl přinést Řecku další úvěry v rozsahu až 50 mld. euro. To je opravdu hodně na tuto relativně malou zemi, která je co do počtu obyvatel podobně velká jako ČR.

 .

Je pravdou, že Řekové vydělávají v přepočtu více než čeští občané (přibližně dvakrát), takže by teoreticky měli být schopni unést větší dluhy. Avšak podíváme-li se na dluhy, je zde nepoměr daleko dramatičtější. Jestliže český obyvatel je v průměru zatížen 134 tisíci korunami vládního dluhu na hlavu, pak v případě řeckého obyvatele je to 755 tisíc korun. Jinak řečeno řecký daňový poplatník je zatížen 5,6krát větším dluhem než jeho český kolega. Dostane-li během léta Řecko další úvěr v řádu desítek miliard euro (stovek miliard korun), bude se celkový vládní dluh blížit hodnotě 400 miliard euro, což je osminásobek ročních daňových příjmů tohoto po uši předluženého státu.

 .

Co vše by šlo koupit za 110 mld. €, které Řecku nestačí

 

Loni v květnu schválily MMF a EU velmi výhodně úročenou tříletou půjčku pro Řecko ve výši 110 mld. €. Přičteme-li 12 mld. euro, které MMF a EU vyplatí za pár dní, pak Řecko již z této půjčky vyčerpalo 65 mld. euro (tedy v české realitě 1586 miliard korun). Přesto to nestačí. Přitom jde o obrovské sumy, za které by si tato relativně malá země mohla pořídit řadu velmi drahých věcí, anebo například jiné země by nemusely několik let platit daně. Zde je pro představu pár názorných příkladů, co lze obstarat za oněch 110 mld. €:

 .
  • 93 raketoplánů Endeavour
  • 35 letadlových lodí nejmodernější třídy CVN
  • 6710 kilometrů nových dálnic v České republice
  • 26840 tisíc nových Mercedesů Benz třídy E
  • 9 a půl roku daňových prázdnin pro české plátce DPH
  • 17 a tři čtvrtě roku daňových prázdnin pro fyzické osoby v ČR


1. díl Angry PIGS: Aneb co lze koupit za pomoc pro Řeky

Diskutovat (0)