1. reality test spořicích účtů – bilancování za 06/2012


04. 07. 2012  14:31     Vilém Nacher     komentáře (3)

V rámci našeho 1. reality testu spořicích účtů přinášíme další výsledky, tentokrát za červen 2012. Tento měsíc je výjimečný tím, že je druhým měsícem v našem Testu, u kterého se uplatní připsání úroků u těch bankovních ústavů, které připisují úroky čtvrtletně a prvním měsícem, u kterého se uplatní připsání bonusové/prémiové částky u bank, které tato zvýhodnění nabízejí (viz tabulka).





Čtvrtletní zúčtování úroků mají tyto banky: ČSOB, ING, KB, UniCreditBank a Volksbank. U těchto bank je třeba při porovnání výše úroků přepočítat hodnoty ve sloupci ú. reálný na měsíční bázi, tedy:

.

  • ČSOB:4,64:3=1,54 (zde je připočtena půlprocentní prémiová sazba z nejnižšího zůstatku)
  • ING 5,18:3=1,73%
  • KB: 2,22:3=0,74 % (zde je základ pro výpočet úroků ponížen o náklady na BÚ, tedy o Kč 68,00 za každý měsíc a připočten půlroční bonus)
  • UCB:7,28:3=2,43
  • Volksbank: 3,94:3=1,31
 .

Z uvedených propočtů je tedy zřejmé, že i tyto banky (podobně jako i banky ostatní), připsaly úroky ve správné výši (viz tabulka níže).

Tolik k obecným výsledkům Testu za měsíc červen. Nyní je ještě potřeba se zmínit o dvou konkrétních bankách. Jsou to AXA Bank a GE Money Bank.

.

AXA Bank – zde došlo k zajímavé situaci, kdy s platností od 01. 06. (do 31. 07.) banka oznámila pro nové klienty svůj nový produkt s názvem Letní akce 2,8 % s bezkonkurenčně nejvyšší úrokovou sazbu u spořicích účtů na našem trhu ve výši 2,80% p.a. V souladu s podmínkami našeho Testu jsme se tedy o možnost založení tohoto účtu zajímali, náš zájem však nebyl uspokojen, protože nám bylo na zákaznické lince sděleno, že

  • předmětný účet je prioritně určen pro nové klienty
  • pokud bychom chtěli převést stávající SÚ na ten nový, je nutno nejdříve stávající SÚ zrušit a založit si ten nový, přičemž zrušení účtu trvá cca 14 dní a zároveň NENÍ jistota, že nový "vyšší" účet bude založen (viz bod výše, účty jsou vedeny a identifikovány podle RČ)
  • nelze mít u AXA Bank na jedno RČ dva SÚ, soukromá osoba si tedy nemůže založit ten nový účet a zároveň si ponechat původní
  • rovněž bylo sděleno, že v průběhu června bude snad vyhlášen jakýsi bonus pro stávající klienty ke stávajícím SÚ

 

 

.

GE Money Bank –s platností od 01. 06. snížila tato banka úrokovou sazbu u svého produktu Genius II o 3 desetiny procentního bodu z 1,40% na 1,10%

TABULKA - Zdroj: www.bankovnipoplatky.com



1. reality test spořicích účtů – bilancování za 06/2012

georgekennethloaninvestment@gmail.com
Všimněte si všem .. Potřebujete financování? Potřebujete půjčku pro vaše podnikání nebo osobní potře...
georgekennethloaninvestment@gmail.com
Všimněte si všem .. Potřebujete financování? Potřebujete půjčku pro vaše podnikání nebo osobní potře...
Bonus AXA
Asi jako bonus pro stávající klienty je toto: Uhradíme Vám 30 % z ceny cestovního pojištění sjednané...
Diskutovat (3)


Vstřícná banka

Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor