10 tisíc si Češi nejčastěji půjčí od rodiny. Bez smlouvy a úroků


27. 07. 2016  15:48          komentáře (0)

S prosbou o půjčku do 10 tisíc korun se Češi nejčastěji obrací na své příbuzné. Činí tak 40 % lidí. Když je požadavek vyšší, spoléhají se na banky a finanční instituce. V devíti z deseti případů, kdy si mezi sebou půjčují blízcí lidé, přitom není uzavřena žádná smlouva, což může být riskantní. Zjistil to průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit.

10 tisíc si Češi nejčastěji půjčí od rodiny. Bez smlouvy a úroků




Nejčastěji půjčují rodiče svým dospělým dětem

Češi svým příbuzným věří a doufají, že je při prosbě o půjčku neodmítnou. Nejčastěji se obrací na rodiče, což uvedly dvě třetiny z těch, kteří peníze chtějí od známých a rodiny. Dalších osmnáct procent si půjčuje od kamarádů, čtrnáct procent potom od sourozenců.

 

Při obrácení rolí však z výzkumu vyplynulo, že téměř polovina respondentů svým příbuzným nikdy nepůjčila více než pět tisíc. Pokud jsou respondenti v roli věřitele, opět poskytují peníze hlavně rodině a známým. „Půjčit si peníze od příbuzných je nejjednodušší varianta. Lidé počítají s tím, že jim v případě potíží rodiče či sourozenci počkají se splátkou a oni se tak nedostanou do problémů. O stejnou motivaci jde v případě půjček od kamarádů,“ říká Michal Kozub, produktový manažer společnosti Home Credit.

 

Příbuzní si důvěřují – půjčky poskytují bez uzavření smlouvy

Půjčka mezi příbuznými je vždy založená na vzájemné důvěře, v sázce jsou koneckonců vztahy v rodině. Domluva o pravidelném splácení však často bývá pouze ústní. Dvaadevadesát procent Čechů totiž  při poskytnutí půjčky příbuznému vůbec nepodepisuje smlouvu. „Je milé, že lidé svým příbuzným při půjčování peněz věří. I přesto by si však měli půjčku mezi sebou potvrdit smlouvou. Tím se pouze pojistí pro případ, že dojde k neočekávaným událostem. Je to koneckonců pojistka pro obě strany a vyjasnění pravidel. A jak známo, pořádek dělá přátele,“ vysvětluje Kozub.

 

Půjčování peněz mezi příbuznými však může způsobit také nepříjemnosti. Pětina respondentů uvedla, že když půjčila svým nebližším peníze, nedostali nazpátek peníze všechny. V opačném případě, kdy si respondenti od svých příbuzných půjčili, byla situace lepší: nižší částku vrátila pouze dvacetina Čechů. Většinou jsou však dotázaní s půjčováním peněz svým nejbližším spokojení a zpět dostanou stejnou částku, jakou na začátku půjčili.

 

Výhodou je nízký úrok. Češi se naopak bojí zhoršení vztahů s příbuznými

Respondenti si při půjčování mezi příbuznými nejvíce cení nízkého nebo žádného úroku, kdy svému věřiteli nemusí dávat žádné peníze navíc. Uvedlo to 84 % dotázaných. Více než dvě třetiny Čechů si také chválí možnost splácet půjčku podle vzájemné dohody a rychlé možnosti změn.

 

Pokud se ale příbuzný se splátkou zpozdí, může to mezi věřitelem a dlužníkem vyvolat negativní emoce a zničit křehnou důvěru. Jako hlavní nevýhodu půjček proto 84 % Čechů považuje riziko zhoršení vzájemných vztahů, lidé se navíc při žádání příbuzných o půjčku velmi často cítí trapně. Dalším problémem je chybějící záruka návratnosti peněz. Chybí jim také pravidla, podle kterých by se měli lidé při splácení řídit. „Poskytování půjčky mezi příbuznými má určitě své značné výhody. Pokud ale lidé nesplácí včas, věřitelům to může vadit a dochází k neshodám. Půjčka proto může výrazně ovlivnit vztahy v rodině. Před uzavřením dohody by si lidé také měli jasně definovat pravidla, za jakých k půjčce dojde. Ty by potom měli oba dodržovat. Lidé mají často pocit, že žádné podmínky nepotřebují, protože se znají. To je ale chyba, která může ve finále velmi mrzet a ošklivě poznamenat vztahy mezi příbuznými a přáteli,“ upozorňuje Kozub na možné problémy.

pics



10 tisíc si Češi nejčastěji půjčí od rodiny. Bez smlouvy a úroků

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15627415440

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více