12. díl:
Jak Filipa ochrání Česká obchodní inspekce?


20. 04. 2020  00:25     ČSOB     komentáře (0)

Jednou z mimosoudních organizací zabývajících se ochranou spotřebitele a řešící spory mezi spotřebitelem a obchodníkem je Česká obchodní inspekce, kterou také známe pod označením ČOI. Jak se Filip a další spotřebitelé mohou domáhat ochrany u ČOI?

12. díl: Jak Filipa ochrání Česká obchodní inspekce?




Zákon o ochraně spotřebitele posiluje práva spotřebitelů

Zákon o ochraně spotřebitele nám spotřebitelům pomáhá i jinak než tím, že nepoctivým podnikatelům udělí pokutu. Česká obchodní inspekce vám jako spotřebiteli může pomoci i v řešení některých sporů mimosoudně. Jedete na letní festival, na kterém má jako headliner zahrát vaše oblíbená americká kapela. Ale nepřijela a nedostavily se ani tři české kapely, na které jste se těšili. Pořadatel o tom neinformoval předem u pokladny ani na webu a místo toho poslal na pódium nějaké místní zoufalce, aby vám zahráli. S tím se samozřejmě nespokojíte, a když se hned na místě dožadujete vrácení peněz, odpovědí je vám krčení ramen nebo výmluvy. Co s tím?

Reklamovat nebo žádat slevu

Na „čojku“ se vy nebo vaši rodiče, pokud vám ještě nebylo osmnáct, můžete obrátit, aniž byste museli platit poplatky za podání stížnosti. Česká obchodní inspekce je tu především k veřejnoprávnímu dohledu. Dále se snaží o smír mezi stranami sporu, tedy mezi vámi a obchodníkem, závazně však nálezem ani jiným rozhodnutím nerozhodne.

ČOI se snaží přednostně dosáhnout dohody

Cílem je, aby obě strany uzavřely dohodu k oboustranné spokojenosti. „Čojka“ usiluje hlavně o to, aby spotřebitel nebyl diskriminován, a aby byl informován o skutečné ceně předmětu koupě nebo služby. Někteří z vás možná zaznamenali film „Šmejdi“, ve kterém obchodníci používají agresivní a manipulativní obchodní praktiky na předváděcích akcích určených pro seniory, na nichž jim vnucují nádobí nebo deky. Klamavých praktik se mohou dopustit např. pouliční prodejci elektřiny, kteří zatají všechny poplatky, aby jejich nabídka vypadala výhodnější než u konkurence.

Chcete podat stížnost nebo podnět? Můžete zde: www.coi.cz/cz/spotrebitel/pravaspotrebitelu/podani-stiznostipodnetu-dotazu

Servisní a poradenské články s Filipem připravujeme spolu s Československou obchodní bankou, a.s.



12. díl: Jak Filipa ochrání Česká obchodní inspekce?

Diskutovat (0)