12. díl - Kazuistika:
Dluhy kamarádům se často nevracejí


07. 05. 2018  00:27     Asociace občanských poraden     komentáře (0)

Výchozí situace: US půjčila kamarádce peníze, podala žalobu a podle rozsudku měla dlužnice částku zaplatit ve splátkách, pokud splátku nezaplatí, je celá pohledávka splatná. Žaloba nabyla právní moci v roce 2013 a od té doby dlužnice nic nezaplatila.

12. díl - Kazuistika: Dluhy kamarádům se často nevracejí




US předala věc vymahačské firmě, která skončila živnost.

Matka US je zadlužená, má několik exekucí. Má nízký příjem z plného ID. US se k matce přestěhovala, V matčině domácnosti je již několik nefunkčních oblepených věcí exekutorem.

US se zajímá o oddlužení.

US klade následující dotazy:

  • Je možné nějak vymoci na kamarádce pohledávku?
  • Jak lze ochránit majetek, který nepatří dlužníkovi?
  • Je možné vyhodit věci, které jsou již nefunkční, ale označené exekutorem?
  • Jaké jsou podmínky pro oddlužení?
  • Je možné zastavení exekuce pro nemajetnost?

Popis problému, zakázka:

Vymožení dluhu, ochrana majetku, zastavení exekuce, oddlužení

Intervence

Poradkyně odpovídá na jednotlivé dotazy US.

Poradkyně prostudovala přinesené dokumenty, zkusila vyhledat dlužnici v insolvenčním rejstříku. Dlužnice podala návrh v roce 2015 a povolen byl v lednu 2016, dluh US v návrhu neuvedla. Poradkyně informovala US o tom, jaké jsou lhůty pro podávání přihlášek do oddlužení. Pokud bude oddlužení dlužnice úspěšné, soud jí odpustí všechny dluhy, které existovaly v době podání návrhu, i když nebyly přihlášeny a US již nemůže dluh vymoci. V případě, že oddlužení skončí konkurzem, je možné po jeho skončení dluh vymáhat exekučně.

Poradkyně informovala US o tom, jak probíhá exekuce na movitý majetek, informovala ji o právech a povinnostech exekutora. Informovala ji o nezabavitelném majetku, jak postupovat při návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu majetku a jak případně podat vylučovací žalobu. Je vhodné mít doklady na jméno nebo svědectví 3 svědků.

Pokud má matka US doma oblepený nefunkční majetek, je vhodné písemně kontaktovat exekutora a domluvit se s ním a postupu.

Poradkyně podala US základní informace o oddlužení a jeho podmínkách.

Informovala US o podmínkách zastavení exekuce pro nemajetnost, záleží na výši dluhů a počtu exekucí, protože má maminka jako příjem pouze ID. Je nutné znát podrobnější informace o exekucích.

Možnosti řešení:

  1. V případě vymožení dluhu z kamarádky bude muset vyčkat na výsledek jejího oddlužení. Pokud nesplní podmínky a nebude tak oddlužena, bude moci US dluh vymáhat.
  2. Jestliže exekutor označí majetek, který není dlužnice, pak může majitelka těchto movitých věcí požádat exekutora o vyškrtnutí věcí ze soupisu a nebude-li jí vyhověno, má možnost podat vylučovací žalobu.
  3. Rozhodne-li se US pro řešení ostatních otázek, ke kterým nemá zatím potřebné informace, může se na poradnu opět kdykoliv obrátit.

Zpětná vazba:

Citovaná literatura, zdroje:

Občanský soudní řád, Exekuční řád, Insolvenční zákon,



12. díl - Kazuistika: Dluhy kamarádům se často nevracejí

Diskutovat (0)