13. díl - Jak na investice 1:
banky, fondy, akcie, dluhopisy


01. 10. 2016  00:13     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Investice jsou pro mnoho lidí vody neznámé. Lidé se obecně investování bojí a raději upřednostňují spoření. Jak tedy bezpečně investovat? Vše se dozvíte s Velkým kurzem rodinných financí v dnešních Lidových novinách.

13. díl - Jak na investice 1: banky, fondy, akcie, dluhopisy




Češi jsou konzervativní investoři. Jen malá část klientů skutečně někam investuje. Mnohem raději lidé ukládají své peníze na spořicí účty.

Před 23 lety byl investorem skoro každý

Přitom téměř každý Čech starší 45 let měl nějakou zkušenost s investováním. Jakou? No přece s kuponovou privatizací. Stát v té době udělal z každého dospělého občana vlastníka akcií a tedy investora. Stačilo jen vyměnit přidělené kupony za akcie tuzemských podniků, které se tímto způsobem privatizovali. Výsledky kuponové privatizace, i přes její tehdejší popularitu, jsou však rozporuplné. Zřejmě i proto lidé mají obecně k investování celkem velkou nedůvěru. Tu zesilují i pravidelně se objevující krize, které drtivě dopadají na tisíce drobných investorů. Investování však nemusí být tak nebezpečné, jak si lidé myslí. Jsou zde i bezpečnější formy, které přinášejí sice nižší výnos, ale i to je významně lepší, než spící peníze na běžných účtech.

Investovat lze do akcií, dluhopisů, nebo do vína a kávy

Investovat lze v podstatě do čehokoliv, co může přinést nějaký výnos – do cenných papírů, akcií, nemovitostí, do měny, drahých kovů, uměleckých děl, do komodit, jako jsou ropa či káva, ale i do věcí jako je víno, nebo třeba hodinky. Investovat lze individuálně nebo prostřednictvím investičních a podílových fondů, které pracují s prostředky svých členů. Lidé si také mohli nedávno vyzkoušet investice do povodňových dluhopisů, jejichž výtěžek směřoval na odstraňování škod po povodních. Obecně platí, čím většího výnosu chceme dosáhnout, tím je investice rizikovější a naopak. 

PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA:

Před několika lety začal Václava přesvědčovat jeho osobní bankéř, že je užitečné jeho nemalé prostředky, které měl uložené na účtu, někam investovat. Nejlépe do dluhopisů, případně cenných papírů. Václav ale o žádnou investici do cenných papírů nestál. Osobní bankéř ho pak znovu kontaktoval a tvrdil, že je k dispozici velmi zajímavý dluhopis Lehman Brothers. Zajímavý a výhodný údajně proto, že jeho emitentem byla společnost se sídlem na Kajmanských ostrovech, což byla oblast se zvýhodněným daňovým režimem, tzv. daňový ráj. Současně bankéř zdůrazňoval absolutní bezpečnost a bezrizikovost tohoto dluhopisu. Tlaku osobního bankéře, který neustále telefonoval a opakovaně Václava navštěvoval, Václav dlouho odolával, ale nakonec stejně podlehl a přistoupil na dané investiční doporučení.

Vzhledem k tomu, že bance Václav plně důvěřoval, byl přesvědčen, že je o jeho peníze dobře postaráno a proto přestal celé záležitosti věnovat zásadní pozornost. Zvláště v momentě, kdy na jeho účet byl připsán 6 % kupón, deklarovaný v prospektu. Na základě informací osobního bankéře byl Václav po celou dobu přesvědčen, že banka svým jménem pro Václava a na jeho účet koupila dluhopisy uvedené v prospektu.

Článek můžete dočíst v dnešních Lidových novinách v rámci velkého Kurzu rodinných financí. Lidové noviny si koupíte v trafice nebo v digitální čtečce zde: www.lidovenoviny.cz



13. díl - Jak na investice 1: banky, fondy, akcie, dluhopisy

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více