14. díl - Jak na investice 2:
chci to zkusit sám/sama!


03. 10. 2016  00:17     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Češí jsou velmi obezřetnými a konzervativními investory. Ve velké většině upřednostňují spoření před investováním. Jak na investování co nejbezpečněji? Vše se dozvíte s Velkým kurzem rodinných financí v dnešních Lidových novinách.

14. díl - Jak na investice 2: chci to zkusit sám/sama!




Češi jsou tradičně k investicím nedůvěřiví. Jejich postoj a obavy potvrzuje i průzkum realizovaný v roce 2015 na vzorku tisíce respondentů pro společnost Partners, z něhož vyplynulo, že 48 % Čechů cítí k investování obavy a nedůvěru. Zajímavé je, že větší obavy mají ženy. Právě 55 % z nich, na rozdíl od pouhých 41 % mužů, má z investic vysloveně strach. Drobný investor dnes přitom nemusí trávit čas osobně někde na burze či aukci, nebo hledat pro tyto účely zprostředkovatele. Dnes stačí vlastnit počítač, připojení k internetu a mít minimální kapitál.

Investování je stále jednodušší

Investovat do akcií, dluhopisů nebo nemovitostí, si lidé stále představují jako poměrně složitou záležitost. Samotná technická stránka věci, tedy realizace obchodu, je přitom celkem triviální. Způsob ovládání investic lze přirovnat k internetovému bankovnictví. I v případě investic si začínající investor zaregistruje vlastní účet na příslušné investorské aplikaci. Takové aplikace lze zřídit při investicích do akcií, komodit, nebo třeba dluhopisů. Investování prostřednictvím kanálu internetu, umožňuje během několika vteřin nakoupit nebo prodat akcie, nebo jiné cenné papíry. Investor má přehled o stavu finančních prostředků i hodnoty akcií. Investorům do akcií jsou k dispozici české trhy RM-SYSTÉM a Burza cenných papírů Praha (BCPP).

Rady pro úspěšné investování

Investovat bychom měli jen do produktů a společností, jejichž charakter, obsah a význam je srozumitelný i dítěti a lze je jednoduše nejen vysvětlit, ale i pochopit. Jsou takzvaně „blbuvzdorné“. Potraviny, voda, energie jsou příklady komodit, které nás jistě přežijí. Vždy je třeba investovat pouze část vlastních zdrojů, které můžeme postrádat, aniž by trpěl náš rodinný rozpočet, nikdy všechny volné prostředky. Počítejme také s tím, že naše znalosti jsou násobně menší, než si sami myslíte a připouštíte. Emoční inteligence, intuice a zdravý selský rozum jsou přitom důležitější než nabiflované znalosti o dané investici. To je podstatná věc pro uvědomění, že v mnoha případech u úspěšné investice sehrálo roli i štěstí a náhoda, a u propadáků naopak smůla. 

PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA:

Pan Petr se rozhodl v roce 2008 investovat do nemovitosti. Chtěl ji poté pronajímat a z pronájmu hradit hypotéku. Zároveň očekával, že se nemovitost bude časem zhodnocovat. Právě do té doby totiž rostly ceny nemovitostí překotným tempem až 10 % ročně. Petr koupil byt 2+1 v Praze za 4 miliony korun. Na celou tuto částku si také vzal hypoteční úvěr. Protože měl Petr dostatečně vysoké příjmy a velmi dobrou úvěrovou historii, banka mu úvěr bez problémů přiklepla. Odhad ceny nemovitosti realizovaný bankou byl také dostatečný, takže obchodu nic nestálo v cestě. Petr následně byt pronajal za 12 tisíc korun měsíčně.

Ve stejném roce se pak odehrály události, které všichni velmi dobře známe – krach Lehman Brothers a světová finanční krize. Ceny nemovitostí se začaly propadat a tomuto vývoji, byť ne tak silně, se nevyhnula ani Česká republika. Byty stejného charakteru a velikosti, jako si pořídil Petr, se najednou prodávaly za cenu kolem 3 milionů korun. Petrovi navíc přestal nájemník hradit nájemné a více než rok Petrovi blokoval byt, přičemž Petr musel za nájemce hradit veškeré poplatky a spotřebu. Petr se tedy rozhodl byt prodat, protože se i jeho osobní finanční situace dost zhoršila. 

Článek můžete dočíst v dnešních Lidových novinách v rámci velkého Kurzu rodinných financí. Lidové noviny si koupíte v trafice nebo v digitální čtečce zde: www.lidovenoviny.cz



14. díl - Jak na investice 2: chci to zkusit sám/sama!

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více