16. díl - Kazuistika:
Jak se bránit mobiliární exekuci


21. 05. 2018  00:38     Asociace občanských poraden     komentáře (0)

Výchozí situace: Do poradny přicházejí klienti v předdůchodovém věku, kteří byli podnikatelé, ale podnikatelský záměr se nezdařil a oni se dostali do platební neschopnosti, takže museli podnikání ukončit. Zbylo jim několik závazků, které jsou nyní již vymáhány exekučně.

16. díl - Kazuistika: Jak se bránit mobiliární exekuci




Klienti přišli v exekuci o svoji nemovitost. V současné době jsou vedeni na úřadu práce, klient pobírá příspěvek na péči a má uzavřenou dohodu o provedení práce. Oba manželé se chystají uzavřít pracovní smlouvu, přislíbená mzda je 16 000 Kč. Kvůli tomu, že jim byl vydražen dům, se chystají bydlet u dcery nebo rodičů klientky, avšak mají obavu, že by je (dceru/rodiče) mohla ohrozit případná mobiliární exekuce. Klienti by se rádi oddlužili. Mají závazky ve výši 3 mil. Kč. Klienti jsou si vědomí toho, že pokud by se nenechali zaměstnat, dluh bude víceméně nevymahatelný, avšak rádi by se situaci postavili čelem.

Popis problému-zakázka:

Jak se oddlužit? Jak probíhá mobiliární exekuce?

Řešení:

S klienty byla situace podrobně probrána. Bylo jim vysvětleno, že pokud by se přihlásili do insolvenčního řízení, nelze již exekuce provést. Bylo jim vysvětleno, jak probíhá mobiliární exekuce a jak se může bránit člověk, jemuž je neoprávněně zabaven majetek v exekuci jiného dlužníka (návrh na vyškrtnutí ze soupisu).  Dále s nimi bylo probráno, jak funguje oddlužení a co je třeba si k němu připravit. Byli upozorněni na to, že samotný příjem jim k úhradě závazků v oddlužení nestačí, tudíž bude třeba zajistit i další příjem (tj. např. zachovat klientovu DPP). Dále bylo klientům vysvětleno, že k oddlužení dluhů z podnikání je třeba mít souhlas věřitelů.

Prognóza:

Při zajištění dostatečného příjmu (po celou dobu oddlužení) a za souhlasu věřitelů se klienti budou moci oddlužit.

Zpětná vazba:

Klienti poděkovali za poskytnutou službu a vyslovili úlevu.

 Citované zdroje:

Občanský zákoník, exekuční řád

 



16. díl - Kazuistika: Jak se bránit mobiliární exekuci

Diskutovat (0)