17. díl - Porovnáváme ceny:
bankovní účty, spořicí účty, elektřina, plyn pojištění


06. 10. 2016  00:56     Miroslav Zeman     komentáře (1)

Porovnávat ceny nejen zboží, ale i služeb a dodavatelů energií se rozhodně vyplatí. Rodina tak může ušetřit až tisíce korun měsíčně. Jak na to? Vše se dozvíte s Velkým kurzem rodinných financí v dnešních Lidových novinách.

17. díl - Porovnáváme ceny: bankovní účty, spořicí účty, elektřina, plyn pojištění




Porovnávání cen zboží a služeb je novým a populárním trendem. Velice snadno lze prostřednictvím internetového porovnavače porovnat ceny, kvalitativní parametry a další informace o daném produktu. Jen díky porovnavačům může rodina ušetřit i tisíce korun ročně.

Porovnávat lze přitom téměř vše. Už před několika lety si tak lidé zvykli na porovnávání cen výrobků, které můžete na internetu pořídit. Stačí zadat konkrétní produkt, včetně jeho označení a vyhledavač vám vyhledá ceny všech nabídek tohoto výrobku, které můžete na internetu dohledat. Pak už si stačí objednat výrobek tam kde je to nejlevnější.

Porovnávat lze ceny dodavatelů energií

Porovnávávní cen dodavatelů energií, zejména dodavatelů elektřiny a plynu se začalo rozvíjet po liberalizaci trhu před několika lety. Liberalizace umožnila snadnou a komfortní změnu dodavatele příslušných energií a služeb. Vyšší konkurence na trhu navíc vytvořila tlak na snižování cen a zlepšování kvality produktů a služeb. To vedlo k rozvoji webových služeb vyhledavačů, které jsou schopné vyhledat vám během několika vteřin nejvýhodnějšího dodavatele.

Porovnejte si ceny bankovních služeb a produktů

Porovnávat v rámci bankovních služeb nemusíme jen výhodnost běžných účtů, což je provní produkt, který se běžnému čtenáři vybaví. Aktuálně můžeme porovnávat i výhodnost úvěrů, spořících účtů, nebo termínovaných vkladů. Lidé si také čím dál častěji porovnávají nabídky refinancování úvěrů nebo konsolidace půjček. Porovnávat se dá podle několika kritérií. Porovnávat můžete výši úroků, výši RPSN, která je nejdůležitější, nebo výši splátek.

PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA:

Jiřina s Oldou ušetřili během půl roku na provozu své domácnosti v průměru 800 korun měsíčně. I taková částka se dá ušetřit, pokud je rodina aktivní a pečlivě sleduje vývoj, výši a důvod svých výdajů, které vydávají. Za rok se jim tak podařilo ušetřit téměř 10 tisíc korun, které by jinak Jiřina s Oldou vydali za zbytečně drahé nebo zbytečné služby. K této úspoře přitom stačilo poměrně málo. Jiřka s Oldou si udělali společně přehled a analýzu pravidelných výdajů, jejich výši, druhy a důvod těchto výdajů. Protože manželé topí ve svém bytě plynem, kterým také ohřívají vodu, připadá na výdaje za plyn nejvyšší částka rodinné domácnosti. Jiřina, která se stala mozkem a iniciátorem této akce si na internetovém porovnavači porovnala výši cen nabídek dodávek elektřiny. Přitom zjistila, že u konkurenčních dodavatelů by zaplatila o 10 % méně než v případě svého aktuálního dodavatele v rámci daného tarifu a služby. Manželé už neváhali a rozvázali smlouvu s původním dodavatelem a uzavřeli smlouvu s dodavatelem novým. 

Článek můžete dočíst v dnešních Lidových novinách v rámci velkého Kurzu rodinných financí. Lidové noviny si koupíte v trafice nebo v digitální čtečce zde: www.lidovenoviny.cz



17. díl - Porovnáváme ceny: bankovní účty, spořicí účty, elektřina, plyn pojištění

POPLATEK ZA DOTAZ NA ZŮSTATEK V BANKOMATU
Jestli se od dubna 2017 dotážete v bankomatu kartou od Equa banky, tak se dozvíte, že máte na účtu o...
Diskutovat (1)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více