18. díl - Kasuistika:
Vypořádání sjm před dluhy ochránit nemusí


28. 05. 2018  00:43     Asociace občanských poraden     komentáře (0)

Popis situace: Klientce přišel exekuční příkaz na srážky ze mzdy. Jedná se o závazek, který klientka přijala jako spoludlužnice v době manželství, po rozvodu se s manželem dohodli, že každý uhradí svou polovinu, nicméně bývalý manžel závazek nehradil a věřitel přistoupil k exekuci.

18. díl - Kasuistika: Vypořádání sjm před dluhy ochránit nemusí




Klientka má exekuci na plat, dále v rámci exekuce bude splácet ještě 2.000 Kč dobrovolnými splátkami. Klientka se obává mobiliární exekuce.

Řešení: Poradkyně vysvětlila klientce, že účelem exekuce je rychlé vymožení dlužné částky, nicméně by exekuční řízení mělo být vedeno přiměřený způsobem a nejprve by mělo být řešeno, zda lze vymoci pohledávku srážkami z příjmu povinného či přikázáním peněžité pohledávky z účtu povinného či jeho manžela/manželky. Pokud nelze dlužnou vymoci takto, měl by exekutor přistoupit k dalším formám vymáhání – prodej movitých věcí, prodej nemovitostí, atd. Pokud tedy klientce budou prováděny srážky z příjmu a dále bude ještě hradit dobrovolné splátky, nepředpokládáme, že by exekutor ještě provedl soupis movitých věcí.

Klientka přišla do OP po týdnu, kdy sebou přinesla soupis movitých věcí, kdy exekutor provedl exekuci movitých věcí, přesto, že jsou klientce prováděny srážky z příjmu a že hradí další dobrovolné splátky v rámci exekuce.

Doporučili jsme klientce, aby podala návrh na částečné zastavení exekuce a na prodej movitých věcí a to z důvodu, že prodej movitých věcí jako způsob provedení exekuce je v tomto případě nepřiměřený, s návrhem na zastavení exekuce jsme se klientce aktivně pomohli, klientka čeká, jak o jejím návrhu rozhode soud.



18. díl - Kasuistika: Vypořádání sjm před dluhy ochránit nemusí

Diskutovat (0)