19. díl - Kazuistika:
Dluhy na nájemném jsou důvodem k okamžité výpovědi


31. 05. 2018  00:46     Asociace občanských poraden     komentáře (0)

Popis situace: Na poradnu se obrátila klientka, která měla uzavřenou nájemní smlouvu o to od ledna 2017 do konce prosince 2017. Nicméně nyní obdržela od pronajímatele oznámení o ukončení nájemní smlouvy a výzvu k vyklizení bytu do poloviny července a to z důvodu, že neuhradila 4 měsíce nájemné. Klientka má v bytě nahlášeno trvale bydliště.

19. díl - Kazuistika: Dluhy na nájemném jsou důvodem k okamžité výpovědi




Klientka pobírala příspěvek na bydlení.

Řešení: Poradkyně sdělila klientce, že postup pronajímatele je v tomto případě oprávněný, dle občanského zákoníku může pronajímatel vypovědět nájemní smlouvu bez výpovědní doby, pokud nájemce hrubě poruší své povinnosti a to zejména tím, že neuhradí nájemné za 3 měsíce a dále musí dát oznámení o ukončení v přiměřené lhůtě alespoň 30 dní. To vše pronajímatel splnil, kdy klientce oznámil ukončení nájemní smlouvy k 1.6. a vyzval ji k vyklizení a  předání bytu k 15.7.2017.

Poradkyně se ptala klientky, zda po ní na ÚP nechtěli prokázat, že má řádně uhrazeny náklady spojené s bydlením, klientka sdělila, že to prokázala jenom jeden měsíc, dále to už na ÚP neřešili a potvrzení na SSP dále neřešila.

Poradkyně nabídla klientce kontakty na Azylové domy pro matky s dětmi, to odmítla, nějak situaci vyřeší. Poradkyně klientku ještě upozornila na to, že by ÚP mohl začít řešit zneužití soc. dávek, kdy příspěvek na bydlení evidentně nepoužila na úhradu nákladů spojených s bydlením.



19. díl - Kazuistika: Dluhy na nájemném jsou důvodem k okamžité výpovědi

Diskutovat (0)