2. díl:
Vrací se do bankomatů zapomenutá hotovost? Jak kde…


19. 09. 2010  15:43     BankovniPoplatky.com     komentáře (0)

Výběry z bankomatů jsou každodenní, běžná záležitost. Často se však stane, že se tento úkon promění v nepříjemný zážitek. Co se stane, když z bankomatu určité banky zapomenete odebrat hotovost?





Jak jsme vás již jednou informovali, z přístrojů hlavních čtyř bank se zapomenuté prostředky vrací pouze do bankomatů Československé obchodní banky a Poštovní spořitelny, která je retailovou značkou ČSOB. U GE Money, která má čtvrtou nejhustší síť bankomatů v ČR, je nutné rozlišovat mezi klasickými výběrovými bankomaty, a tzv. depozitními bankomaty. Pokud klient zapomene odebrat hotovost z výběrového bankomatu, hotovost nezajíždí zpět, zůstává v podavači. Klientovi se částka odečte z účtu, poplatek také. Řeší se to reklamací,“ říká Milan Kříž, tiskový mluvčí banky. GE Money má v provozu i 11 depozitních bankomatů. „U depozitního bankomatu hotovost zajíždí zpět, částka se odečte a poplatek také. Opět klient řeší reklamací. Interval u depozitního bankomatu je 45 vteřin,“ vysvětluje Kříž. Bankomaty jsou nedílnou součástí nabídky bankovních služeb, proto se banky snaží systém výběru z bankomatu maximálně zabezpečit. Jaké jsou bezpečnostní prvky, s nimiž se téměř každodenně u bankomatů setkáváme (aniž o tom víme), prozrazuje Klára Pačesová z ČS v pěti bodech: „Zaprvé: Bankomaty jsou pod neustálým monitoringem pracovníků ČS. Zadruhé: Mají speciální antiskimmovací nástavec ze zeleného plastu umístěný přímo nad vstupem pro kartu, který chrání bankomat před nainstalováním podvodného skimmovacího zařízení.“ Na vysvětlenou, skimmovací zařízení je ilegálně připojovaná čtečka, jež dokáže zkopírovat citlivá data z karty. Bývá často používána v kombinaci s miniaturní kamerou, ta zachytí klientem zadávaný PIN a umožní tak vyrobit zneužitelný duplikát karty. „Zatřetí: Bankomaty mají softwarovou úpravu, která zajišťuje, že se karta při vstupu do bankomatu pohybuje přerušovaně. Tento pohyb omezí možnost podvodně načíst údaje z magnetického proužku. Začtvrté: ATM jsou monitorovány kamerovými systémy. A zapáté: V případě, že dojde k pokusu o násilné vniknutí do bankomatu, dojde k obarvení bankovek speciální barvou,“ popisuje zabezpečení bankomatů Klára Pačesová z České spořitelny. Milan Kříž se však o bezpečnostních opatřeních nechce bavit. „Bezpečnostní prvky našich bankomatů veřejnosti nesdělujeme z důvodu ochrany jejich financí, ale naše bankomaty jsou vybaveny nejmodernějšími technologiemi pro ochranu zneužití karet,“ říká Kříž.

Ani v Raiffeisenbank, která má přes sto třicet bankomatů, není odpověď na otázku z titulku jednoznačná. „Přibližně polovina našich bankomatů dokáže hotovost zadržet (tzn., že peníze zajedou zpět), polovina nikoli,“ říká mluvčí Tomáš Kofroň. Hotovost se do bankomatu vrací zhruba za 60 sekund. „Vybraná částka se vždy z účtu odečte, navrácena je v reklamačním řízení. Stejné je to i v případě poplatku za výběr - pokud banka vydavatele poplatek účtuje, tak je účtován i v případě zadržené hotovosti,“ říká Kofroň. „Poplatek se klientům vrací v rámci reklamace.“

  Přečtěte si i předchozí článek o problematice bankomatů a hotovosti: https://www.bankovnipoplatky.com/zapomenete-penize-v-bankomatu-jinde-nez-v-pristroji-csob-o-ne-prijdete-12268.html


2. díl: Vrací se do bankomatů zapomenutá hotovost? Jak kde…

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12578961520

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více