20. díl - Kazuistika:
Nájemce má nárok na předložení vyúčtování


04. 06. 2018  00:48     Asociace občanských poraden     komentáře (0)

Popis situace: Na poradnu se obrátil klient, který již třetím rokem bydlí v nájemním bytě, smlouva je mu vždy prodlužována na základě dodatků k původní nájemní smlouvě.

20. díl - Kazuistika: Nájemce má nárok na předložení vyúčtování




První nájemní smlouva byla uzavřena v roce 2014. V roce 2015 měl klient obdržet roční vyúčtování služeb spojených s bydlením, klient však toto vyúčtování neobdržel. Stále platil zálohy na služby dle rozpisu, který mu pronajímatel předal při podpisu nájemní smlouvy. Takto to probíhalo až do letošního června, kdy pronajímatel uživateli sdělil, že má nedoplatek na vodě ve výši 8.000 Kč a že jej požaduje do 3 dnů uhradit.

Klient pronajímateli sdělil, aby mu předložil řádné vyúčtování služeb spojených s bydlením a to nejen vody, ale i nákladů na elektřinu, elektřinu společných prostor, apod. Na tyto pronajímatel nereagoval, jen klientovi poslal SMS zprávu, že pokud nedoplatek do 3 dnů neuhradí, nebude mu prodloužena nájemní smlouva – klient měl poslední dodatek nájemní smlouvy do konce června. Klient se dotazuje, jak se může proti postupu pronajímatele bránit.

Řešení: Poradkyně sdělila klientovi, že pronajímatel nemusí klientovi nájemní smlouvu prodloužit i když požadovaný údajný nedoplatek neuhradí. Pronajímatel nemusí prodloužení či neprodloužení nájemní smlouvy nijak zdůvodňovat.

Co se týká vyúčtování služeb spojených s bydlením, postupuje pronajímatel zcela v rozporu se zákonem. Pronajímatel je povinen nájemci předložit vyúčtování služeb se všemi náležitostmi do 1 měsíce od skončení zúčtovacího období. Pokud toto pronajímatel neučiní, má nájemce právo účtovat pronajímateli pokutu dle § 13 zákona 67/2013, kdy výše pokuty činí, není –li stanoveno jinak 50 Kč denně. Pronajímatel nepředložil nájemci vyúčtování za rok 2015 a 2016, klient tedy může pronajímateli naúčtovat tuto pokutu, a pokud ji pronajímatel neuhradí, může se klient obrátit na soud s žalobou na zaplacení této částky.

Poradkyně upozornila klienta na to, že toto pravděpodobně povede k tomu, že mu do budoucna pronajímatel nepředloží nájemní smlouvu, ale je to jediná zákona obrana proti nezákonnému jednání pronajímatele.



20. díl - Kazuistika: Nájemce má nárok na předložení vyúčtování

Diskutovat (0)