21. díl - Bezpečnost především:
Pozor na podivné půjčky


11. 10. 2016  08:23     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Podivné půjčky. Co se pod tímto termínem skrývá? Hlavně půjčky od pochybných splátkových společností, nebo mikropůjčky se kterými se špatně nakládá. Vše se dozvíte s Velkým kurzem rodinných financí v dnešních Lidových novinách.

21. díl - Bezpečnost především: Pozor na podivné půjčky




Každému se může stát, že před výplatním termínem nevychází s penězi, nebo musí uhradit nějaký nepředvídatelný, ale o to nutnější výdaj. V takovém případě, zcela výjimečně, je možné využít služeb společností, které poskytují tzv. mikropůjčky. Jde o drobné půjčky s krátkou dobou splatnosti, které jsou poskytnuty do několika minut, a klient si je vyřídí přímo od svého počítače. Pro někoho se může jednat o užitečnou službu, pro jiné se stává začátkem cesty do dluhové pasti.

Mikropůjčky jsou drahé

Mikropůjčka je svým způsobem velmi drahou půjčkou. Úroky mohou v ročním vyjádření vyrůst i na několik stovek či tisíc procent. Z pohledu měsíčního, nebo týdenního či denního však výše úplaty za půjčku tak hrozně nevypadá. Klient zaplatí za 2 či 3 tisícovou půjčku, kterou musí do měsíce splatit, několik stovek korun. Rozdíl mezi úroky různých poskytovatelů mikropůjček jsou propastné. U některého uhradíte za 3 tisícovou půjčku 99 korun, u jiného i 990 korun za měsíc.

Sankce u mikropůjček jsou tvrdé

Velkou pozornost je třeba také věnovat poplatkům za prodloužení splátky nebo sankcím za řádné nesplácení. Může se totiž stát, že v průběhu měsíce se z nějakého vážného důvodu nepodaří půjčku splatit v plné výši a v té chvíli nastupují velké náklady. Sankční poplatky a pokuty mají rovněž jednotliví poskytovatelé rozdílné. Některé společnosti uplatňují pouze tzv. zákonné úroky z prodlení, které se pohybují kolem 7 % ročně, narazíte však i na sankce ve výši 2 % denně z dlužné částky. Za měsíc tak klient zaplatí na sankcích i více než 60 % z výše půjčky.

Důležité jsou i podmínky půjčky

I u těchto společností a relativně drobných částek je třeba věnovat pozornost dalším podmínkám půjčky. Tyto podmínky by měly být na webových stránkách. Ne každá společnost však tuto povinnost plní. Dalšími kritérii, na které bychom měli dávat pozor, jsou existence rozhodčí doložky ve smlouvě, řádné prověřování bezúhonnosti žadatele o půjčku, řešení sporů v České republice nebo řádné ověření totožnosti žadatele. Velká část společností totiž nemá tyto podmínky vyhovující a klientům tak mohou vznikat nejrůznější rizika.

PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA:

Pan Jaroslav se rozhodl využít prý skvělé a jednoduché možnosti, jak bleskově získat peníze, tzv. rychlopůjčka. Vše vyřídil přímo na internetu, podle pokynů a během několika minut měl peníze na účtu. Jaroslav měl před výplatou mimořádné výdaje a tak mu tato půjčka velmi pomohla. Kromě toho si pan Jaroslav právě našel novou známost. Jitka byla ale velmi náročná partnerka, která vyžadovala nejen velkou pozornost, ale také přísun darů i peněz. Proto se Jaroslav dostával postupně do finančních problémů. Na potřeby a nároky Jitky jeho příjmy jednoduše nestačily. Původně mimořádnou rychlopůjčku nahradily pravidelné mikropůjčky, jež si bral stále častěji, až nad půjčkami ztratil kontrolu. Zatímco první půjčka byla pro něj zcela zdarma, což Jaroslava potěšilo, další půjčky už byly zpoplatněny a to v řádu tisíc korun měsíčně. Nakonec se dostal Jaroslav do situace, kdy si bral několik mikropůjček najednou od různých poskytovatelů. Když nějakou půjčku nestihl splatit, byla její splatnost prodloužena o další měsíc a Jaroslavovi tak narostly další poplatky. 

Článek můžete dočíst v dnešních Lidových novinách v rámci velkého Kurzu rodinných financí. Lidové noviny si koupíte v trafice nebo v digitální čtečce zde: www.lidovenoviny.cz



21. díl - Bezpečnost především: Pozor na podivné půjčky

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více