22. díl - Bezpečnost především:
Lichváři a jak na ně


12. 10. 2016  00:27     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Veklé změny přináší i v této oblasti nový zákon o spotřebitelském úvěru. Ten může lichvářům velmi ztížit jejich nekalé podnikání. Vše se dozvíte s Velkým kurzem rodinných financí v dnešních Lidových novinách.

22. díl - Bezpečnost především: Lichváři a jak na ně




Největší hrozba v oblasti úvěrů? Když se zkombinuje půjčka od lichváře, nebo od nedůvěryhodné společnosti a to na zbytný účel, jako třeba na Vánoce, dovolenou či oslavu. Tyto utracené peníze na dluh za věci, které rychle ztrácí hodnotu nebo za zážitky, nás mohou přijít draho. Někdy právě taková půjčka odstartuje cestu do dluhové pasti, která končí osobním bankrotem či exekucí.

Lichvářský úrok není přesně určen

Náročnou otázkou je přesně určit hranici mezi úvěrem s přiměřeným úrokem a úrokem lichvářským. Rozdílné pohledy existují na lichvu jako nezákonné jednání způsobující neplatnost smlouvy a na lichvu jako trestný čin. Úmyslná lichva jako trestný čin je posuzována v rozhodování soudů tehdy, když plnění, jehož hodnota je k hodnotě vzájemného plnění v hrubém nepoměru, tedy více než 70 % jistiny či hodnoty věci. Vždy je třeba však posuzovat i další okolnosti případu. Není tedy vyloučeno, aby hrubý nepoměr, kterým se lichva vyznačuje znamenal například i 60 % či nižší úrok.

Lichváři využívají těžké situace lidí

Lichváři se nejvíce uplatní v případě lidí, kteří mají problémy se splácením, nebo jsou v těžké životní situaci. Právě tito lidé jsou nejsnadnějšími oběťmi lichvářů a nepoctivých poskytovatelů půjček. Jsou totiž často v situaci, kdy jim už banky a seriózní úvěrové instituce nechtějí půjčit. K tomu navíc většinou nečtou smlouvy, nebo jsou ochotni souhlasit i s nestandardními požadavky lichvářů (ono jim nic jiného nezbývá, pokud peníze chtějí).

Pozor na rozhodčí doložky

Velkou pozornost byste měli věnovat zejména tzv. rozhodčí doložce. Pokud navrhovaná smlouva o půjčce, nebo i o jiné službě obsahuje rozhodčí doložku, neměli byste smlouvu vůbec podepisovat. Rozhodčí doložka totiž určuje na základě vůle poskytovatele úvěru člověka, který bude v případě sporu tento spor rozhodovat. Vyloučena je tak působnost soudů. V drtivé většině případů jsou pak klienti v takových sporech neúspěšní. 

PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA:

Pan Jindřich přišel o svůj byt, který dlouhá léta vlastnil. Důvodem byla jeho nepozornost a lehkomyslnost, se kterou přistoupil k půjčce od podezřelé úvěrové společnosti. Pan Jindřich se přitom nachytal na běžnou léčku těchto společností. Velmi těžko určitelný a stanovený variabilní symbol, který měl obsahovat datum dne realizace splátky a částku splátky. Jindřich způsob určení prostě nepochopil, stejně jako jiní klienti a tak sice svědomitě hradil půjčku, ale bez uvedení variabilního symbolu. Podle smlouvy se přitom splátka bez variabilního symbolu, nebo s vadným variabilním symbolem, považuje za neuhrazenou. Z těchto částek pak uplatňoval poskytovatel velmi vysoké sankční úroky a pokuty, které představovaly i 50 % ročně. Pan Jindřich navíc zastavil svou nemovitost, aby půjčku získal. Sankční platby dosáhly během dvou let na téměř dvojnásobek půjčky. Nejhorší na tom byl fakt, že poskytovatel půjčky pana Jindřicha nijak neinformoval a nechal dlouhou dobu nabíhat sankční poplatky. Po uplynutí dvou let pak vyplatil poskytovatel zaplacené splátky zpět Jindřichovi a deklaroval, že dluh nebyl po dobu dvou let splácen, protože Jindřich špatně označoval jednotlivé splátky. Jindřich byl jednáním poskytovatele oprávněně rozhořčen a odmítl zaplatit požadovanou částku, která byla zhruba dvojnásobná proti původně pořizované výši úvěru. 

Článek můžete dočíst v dnešních Lidových novinách v rámci velkého Kurzu rodinných financí. Lidové noviny si koupíte v trafice nebo v digitální čtečce zde: www.lidovenoviny.cz



22. díl - Bezpečnost především: Lichváři a jak na ně

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více