24. díl - Kazuistika:
Nemáte na placení dluhů. Plaťte alespoň něco


18. 06. 2018  00:21     Asociace občanských poraden     komentáře (0)

Výchozí situace, popis problému: Poradnu navštívil klient, který je již dlouhodobě předlužený. Klient se již několik let snaží jednotlivé závazky řešit. Zpočátku se mu dařilo si s věřiteli smluvit splátkové kalendáře, ty však po několika měsících nebyl schopen plnit. Klient se postupně dostal do dluhové spirály.

24. díl - Kazuistika: Nemáte na placení dluhů. Plaťte alespoň něco




Klient je již několik let bez stabilního zaměstnání. Vzhledem k tomu že se neevidoval na úřadu práce, vznikl mu během doby poměrně vysoký dluh na zdravotním pojištění. Klient také uvedl, že sice nedisponuje příjmy, nicméně vlastní nemovitost. Klient má vyživovací povinnosti, které řádně plní. 

Zakázka:  Klienta zajímalo, jak situaci řešit, aby se nedostal do ještě větší dluhové pasti.

Intervence, možnosti řešení: Poradkyně zmapovala klientovu situaci. Ocenila ho za jeho snahu jednat s věřiteli. V době kdy klient poprvé navštívil poradnu, jeho závazky nebyly ve stadiu exekučního řízení. Z tohoto důvodu mu poradkyně doporučila nadále se snažit jednat s věřiteli o splátkových kalendářích, které je však nutné plnit. Klientovi bylo zdůrazněno, že i v situaci kdy věřitel na jeho žádost nebude reagovat, je vhodné splácet alespoň malé částky a nenechat se odradit neaktivitou věřitele. Poradkyně s klientem probrala základní body žádosti o splátkový kalendář. S klientem bylo otevřeno také téma prodeje nemovitosti. Klient však tuto variantu razantně odmítl, stejně tak možnost oddlužení.

Klient v následujících měsících poradnu navštívil ještě několikrát. Během konzultací se zajímal především o možný průběh exekuce a o nalezení možnosti, jak zastavit jeho předlužení. Osobní situace klienta se však nevyvíjela v jeho prospěch – nadále byl bez stabilního zaměstnání. Klient také negoval možnost oddlužení či prodeje nemovitosti.

O několik měsíců později některé klientovy závazky dospěly do stadia exekuce. U klientovy nemovitosti se v katastru objevily exekuční zápisy. Klienta tato skutečnost vylekala. Začal řešit, jakým způsobem by mohl dotčenou exekuci uhradit resp., kdo by mu mohl na úhradu tohoto závazku půjčit peníze. Poradkyně s klientem opakovaně probírala jeho možnosti řešení situace. Zároveň mu nastínila rizika vzniku dalšího závazku. Klientovi byl také nastíněn možný budoucí vývoj jeho situace. Vzhledem k absenci jeho příjmu, není vyloučeno, že věřitelé přistoupí k prodeji nemovitosti v exekučním řízení. Klientovi bylo doporučeno zvážit prodej nemovitosti, nejlépe mimo exekuční dražbu (pokud by se dohodl s exekutorem potažmo s věřiteli) nebo v rámci oddlužení. Klient tuto variantu připustil. Konzultaci uzavřel s tím, že si musí celou situaci promyslet.

Prognóza:

Klient má strach ze ztráty nemovitosti. Nicméně vzhledem k jeho aktuální osobní a finanční situaci, mu zcela vážně hrozí její exekuční prodej, který by patrně nestačil na úhradu všech závazků. Pro klienta by bezpečnější variantu představovalo oddlužení formou prodeje majetku. Není však jisté, že klient do této fáze dospěje dříve, než dojde k exekučnímu prodeji nemovitosti.

Zpětná vazba:

Klient doposud zpětnou vazbu neposkytl.

Citované zdroje: Exekuční řád, OSŘ, Insolvenční zákon



24. díl - Kazuistika: Nemáte na placení dluhů. Plaťte alespoň něco

Diskutovat (0)