25. díl - Kazuistika:
Smlouva o zúžení společného jmění manželů může před dluhy ochránit


21. 06. 2018  00:23     Asociace občanských poraden     komentáře (0)

Výchozí situace, popis problému: Poradnu zkontaktovala klientka, která před vznikem manželství přijala úvěr, který je napsán pouze na její jméno. V době konzultace byla na klientku i na jejího manžela nařízena exekuce formou „obstavení účtu“ a srážkami ze mzdy.

25. díl - Kazuistika: Smlouva o zúžení společného jmění manželů může před dluhy ochránit




Klientka také uvedla, že od roku 2014 mají s manželem „smlouvu o majetku“. Později se potvrdila domněnka poradkyně, že se jedná o zúžení společného jmění manželů formou notářského zápisu.

Zakázka:  Klientku zajímalo, zda mohou zablokovat bankovní účet a provádět srážky z příjmu i manželovi a zda má uzavřená smlouvu od notáře nějaký vliv na celou situaci.

Intervence, možnosti řešení: Poradkyně klientce vysvětlila, že exekuci na účet manžela povinného lze vydat, jde-li o vydobytí dluhu, který patří do společného jmění manželů, nebo dluhu povinného, pro který lze vydat exekuční příkaz na majetek ve společném jmění manželů (tedy i dluhy vzniklé před manželstvím). Poradkyně klientku upozornila na rozsah, v rámci kterého lze finanční prostředky na účtu manžela povinného postihnout (manžel si bude moci vybrat, zda bude žádat o vyplacení poloviny finančních prostředků nebo dvojnásobku životního minima jednotlivce). Klientce bylo také objasněno, jak postupovat v případě kdy by se prokázalo, že finanční prostředky na účtu nejsou součástí společného jmění manželů.

Klientce bylo zdůrazněno, že současná právní úprava exekučního řízení již neumožňuje postihnout manželovi povinného mzdu. Manžel má tedy možnost podat návrh na částečné zastavení exekuce srážkami ze mzdy manžela povinného pro nepřípustnou formu exekuce. Návrh se podává k exekutorovi, který je pověřen vedením exekuce. Klientka byla poučena, jak v tomto směru postupovat.

Poradkyně se také vyjádřila ke „smlouvě o majetku“. Vysvětlila klientce, že pro to, aby tento krok byl účinný vůči věřitelům, je třeba příslušnou listinu nechat zapsat do Seznamu listin o manželském majetkovém právu u některého z notářů. Současně se však budou její účinky vztahovat pouze na dluhy vzniklé v budoucnu, nikoliv zpětně.

Klientka byla v neposlední řadě seznámena s obsahem § 732 Občanského zákoníku, ve kterém je uvedeno, že vznikl-li dluh jen jednoho z manželů proti vůli druhého manžela, který nesouhlas projevil vůči věřiteli bez zbytečného odkladu poté, co se o dluhu dozvěděl, může být společné jmění postiženo jen do výše, již by představoval podíl dlužníka, kdyby bylo společné jmění zrušeno a vypořádáno podle § 742. To platí i v případě, že dluh jen jednoho z manželů vznikl ještě před uzavřením manželství. V tomto směru bude potřeba, aby klientčin manžel vyjádřil co nejdříve vůči věřiteli a potažmo exekutorovi svůj nesouhlas. Tímto krokem může ochránit svůj majetkový vypořádací podíl.

Prognóza:

Klientce a jejímu manželovi se téměř jistě podaří zastavit provádění srážek z příjmu ze mzdy manžela povinného. A pokud bude jednat rychle, je reálné, že nebude postižen manželův vypořádací podíl.

Klientka doposud zpětnou vazbu neposkytla.

Citované zdroje: Exekuční řád, OSŘ

 



25. díl - Kazuistika: Smlouva o zúžení společného jmění manželů může před dluhy ochránit

Diskutovat (0)