26. díl - Jak zajistit děti a finančně zvládnout čas strávený s nimi doma


17. 10. 2016  00:38     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Jak se vyrovnat se snížením životní úrovně po narození dítěte? Existují řešení, která můžete využít. Vše se dozvíte s Velkým kurzem rodinných financí v dnešních Lidových novinách.

26. díl - Jak zajistit děti a finančně zvládnout čas strávený s nimi doma




Narození dítěte znamená nejen velkou radost v rodině, ale také velmi časté zhoršení sociální a finanční situace rodiny. Rodičům se zvyšují výdaje v souvislosti s narozením dítěte, a na druhou stranu se jim snižují příjmy. S odchodem matky na mateřskou totiž vypadne z rodinného rozpočtu třetina až polovina příjmů. Jak tuto situaci řešit a jak současně udržet co největší rozsah doby trávené s dětmi doma?

Home office je zajímavý nástroj

Ideálním nástrojem, který je vhodný zejména pro matky s malými dětmi, je možnost pracovat z domova tzv. home office. Matka ale i otec tak mohou pracovat přímo z domova, kde se přitom věnují a pečují o své děti. Možnost práce z domova je přímo upravena v zákoníku práce a tato pravidla se navíc letos dočkají novelizace. Práci z domova lze navíc kombinovat se zkrácením pracovního úvazku. To sice znamená pokles příjmu rodiče pracujícího z domova, ale také udržení kontaktu se zaměstnavatelem, praxí i dosavadní prací. Třeba i poloviční příjem ze zaměstnání může znamenat velké přilepšení rodinnému rozpočtu. Pro lidi s nižšími příjmy je řešením i tzv. domácí práce, tedy jednoduchá manuální práce, kterou si může vzít brigádník domu a po té zkompletovanou věc vrátit objednateli.

Daňová podpora rodin s dětmi je v ČR nadstandardní

V České republice funguje velmi vstřícný daňový režim ve vztahu k rodičům s dětmi. Zdanění rodičů s dětmi tak patří mezi nejnižší v EU. Rodiče totiž mohou využívat štědrý systém daňových bonusů na děti. Tyto bonusy mohou zvýšit příjem rodičů až o několik tisíc korun měsíčně. V určité fázi se navíc tento původně daňový nástroj chová jako sociální dávka a to zejména ve chvíli, kdy má rodič nízký příjem. Uplatněný daňový bonus na dítě pak nesnižuje daňové zatížení rodiče, ale naopak se tento bonus nebo jeho část vyplatí rodiči ze státního rozpočtu. 

PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA:

Petra zjistila, že je těhotná. Musela přerušit práci a odejít na rizikové těhotenství a právě v této těžké chvíli ji opustil i její přítel, otec dítěte. Petře se prudce snížily příjmy. Po narození dcery musela sama pořizovat veškeré vybavení jako kočárek, postýlku, oblečení, zásobu plen, kosmetické přípravky a další nutné výdaje, které se vyšplhaly na téměř dvacet tisíc korun. Petřiny příjmy z rodičovského příspěvku ji navíc sotva stačily na úhradu nájmu a dalších potřeb. Proto se Petra rozhodla, že si najde práci z domova. Hledala na internetu a narazila na zajímavou nabídku. Zaměstnavatel v inzerátu sliboval zajímavý výdělek a časově nenáročnou práci. Petra tedy kontaktovala zaměstnavatele na uvedený mail se svou žádostí. Druhá strana potvrdila, že Petra bude fungovat z domova jako administrativní pracovník a částečně jako účetní. Pro práci potřebuje mít zřízen bankovní účet, kam jí budou občas chodit platby pro zaměstnavatele, které zaměstnavatel v rámci svého podnikání sám použije. Z těchto částek si pak měla Petra ponechat každý měsíce deset tisíc korun a částku měla zapsat do tabulky a zasílat na mail zaměstnavateli. Petra byla nadšena touto příležitostí. Její zaměstnání, na které ani nepodepisovala žádnou pracovní smlouvu, trvalo asi tři měsíce. 

Článek můžete dočíst v dnešních Lidových novinách v rámci velkého Kurzu rodinných financí. Lidové noviny si koupíte v trafice nebo v digitální čtečce zde: www.lidovenoviny.cz



26. díl - Jak zajistit děti a finančně zvládnout čas strávený s nimi doma

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více