26. díl - Kazuistika:
Přemrštěné výživné je nutné řešit soudně a včas


25. 06. 2018  00:26     Asociace občanských poraden     komentáře (0)

Výchozí situace, popis problému: Na poradnu se obrátila klientka, která řešila situaci svého přítele. Klientčin přítel dluží na výživném. Na jeho osobu byla nařízena exekuce kvůli hrazení výživného.

26. díl - Kazuistika: Přemrštěné výživné je nutné řešit soudně a včas




Klientka uvedla, že provedená srážka z příjmu však nepokryje ani běžné alimenty, z tohoto důvodu pomáhá příteli doplácet běžné výživné a zároveň se snaží zasílat i „něco“ na dlužné výživné. Obě částky posílá prostřednictvím poštovní poukázky. Na ní klientka píše, za jaké období je dotčená splátka výživného. Jak sama klientka uvádí, tuto část složenky však nedostane zpět, a proto se obává, že přítel nebude v budoucnu schopen prokázat, že na výživné bylo hrazeno tímto způsobem.

Zakázka:  Klientka chtěla vědět, jak prokázat, že na výživné bylo hrazeno, i když to protistrana zapře, jakou složenku použít? Klientku také tížilo to, že v přítelově zaměstnání a u exekutora nemají informace o tom, že za něj klientka částečně obě výživné doplácí, a proto mu neustále píší, že se jeho dluh navyšuje.

Intervence, možnosti řešení: Poradkyně klientce vysvětlila, že nejprve je potřeba zjistit, zda je exekuce vedena pouze pro běžné nebo i dlužné výživné. Tuto skutečnost klientka zjistí z exekučního příkazu, který byl doručen jejímu příteli. Pokud je vymáháno jen dlužné výživné, je přítel povinen hradit běžné výživné sám. Pokud má obavy, že matka dítěte si započítá výživné na starou pohledávku, tak k placení výživného zákon pouze stanoví, že výživné se plní v pravidelných dávkách a je splatné vždy na měsíc dopředu, ledaže soud rozhodl jinak.

Jestliže však je exekuce vedena pro dlužné i běžné výživné, bude se celá situace řídit občanským soudním řádem, který v § 280 OSŘ stanoví pro případ, že je vedena exekuce na mzdu povinného, kdy výživné je přednostní pohledávkou toto:

"(1) Jsou-li srážky ze mzdy prováděny k vydobytí několika pohledávek, uspokojí se jednotlivé pohledávky z první třetiny zbytku čisté mzdy podle svého pořadí bez ohledu na to, zda jde o přednostní pohledávky nebo o pohledávky ostatní.

(2) Dochází-li podle § 279 odst. 1 ke srážkám z druhé třetiny zbytku čisté mzdy, uspokojí se z ní bez zřetele na pořadí nejprve pohledávky výživného a teprve pak podle pořadí (odstavec 3) ostatní přednostní pohledávky. Nepostačí-li částka sražená z druhé třetiny k uspokojení všech pohledávek výživného, uspokojí se nejprve běžné výživné všech oprávněných a pak teprve nedoplatky za dřívější dobu, a to podle poměru běžného výživného. Nebylo-li by však částkou sraženou z druhé třetiny kryto ani běžné výživné všech oprávněných, rozdělí se mezi ně částka sražená z druhé třetiny poměrně podle výše běžného výživného bez ohledu na výši nedoplatků."

Podle odst. 2 se tedy při srážkách ze mzdy nejprve strhává na běžné výživné a po té až na dlužné.

Klientce bylo také vysvětleno, že v případě kdy vedle srážek ze mzdy (event. jiné formy exekuce) platí věřiteli něco navíc (ačkoli exekuce je vedena i na běžné výživné), je na místě věřitele i exekutora informovat o těchto platbách a to i zpětně, popřípadě by mohl klientčin přítel podat návrh na zastavení exekuce co do částky, kterou jste již uhradili přímo věřiteli.

Klientku zajímala především technická stránka věcí, tj. jak prokázat úhradu splátky výživného. Zde je poradkyně nastínila možnosti, které má např. složenku si v plné verzi okopírovat, zasílat splátky výživného z vlastního účtu. Pokud by ani toto nebylo možné, bude nejspíše potřeba sáhnout k jinému způsobu sdělení, na co byla platba určena - prokazatelně, tj. písemně oznámit všem stranám , že např. platba ve výši ... odeslaná ... (datum) ... (kým) je určena na výživné za srpen 2017 či obdobná informace určená pro příští platby, pokud budete platit pravidelně. A to prokazatelným (písemným) způsobem.

Prognóza:

Klientka si pravděpodobně začne složenky o úhradě splátek kopírovat a její přítel s největší pravděpodobností podá návrh na částečné zastavení exekuce.

Citované zdroje: Exekuční řád, OSŘ



26. díl - Kazuistika: Přemrštěné výživné je nutné řešit soudně a včas

Diskutovat (0)