Příběhy lidí z občanské poradny:
Exekuce na syna jí málem připravila o majetek


05. 02. 2015  00:42     Redakce BP     komentáře (1)

V našem novém seriálu se budeme zabývat lidskými příběhy a problémy, které jsme získali z občanských poraden. Zveřejnění anonymních příběhů bude sloužit jako pomůcka pro ostatní čtenáře, aby se do podobných situací ideálně vůbec nedostali. 

Příběhy lidí z občanské poradny: Exekuce na syna jí málem připravila o majetek




A když už se lidé přeci jen do podobných situací dostanou a je jedno zda zaviněně nebo nezaviněně, pak si mohou být vědomi, že nemusí být na vše sami a mohou se o své situaci a jejím řešení poradit. Bezplatné poradenství občanům v nouzi, zejména v důsledku zadlužení a exekucí je činnost, kterou velmi oceňujeme a tímto způsobem se snažíme napomoci kontatku občanských poraden s lidmi, kteří jejich pomoc potřebují.

V tomto případě se problém týkal klientky, které byl sepsán exekutorem její majetek a to z důvodu exekucí jejího syna, který s ní bydlí v bytě. Věc je řešitelná podáním rychlého návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu. Ten je však třeba doplnit o důkazy prokazující vlastnictví sepsaných věcí klientkou. Jak klientka dopadla?

Výchozí situace:

Uživatelka navštívila občanskou poradnu za doprovodu terénní pracovnice. Problém se týká jejich dospělého syna, který s nimi žije ve společné domácnosti. Syn má dluhy, které delší čas neřeší, uživatelka věděla o jejich existenci, nicméně závažnost celé situace si uvědomila až ve chvíli, kdy je navštívil exekutor. V rámci mobilární exekuce byl proveden soupis majetku, do něhož však byly zařazeny i věci, které nejsou synovým vlastnictvím. Uživatelka prohlašuje, že syn u ní pouze bydlí, nemá zde žádný majetek, vše užívá se souhlasem rodičů. Tuto skutečnost se taktéž pokoušela sdělit exekutorovi, nicméně bez úspěchu. Uživatelka byla z návštěvy exekutora velmi rozrušená, snažila se své věci bránit, vysvětlovala, že zde synovi nic nepatří, pouze zde bydlí, nicméně exekutor toto nebral na vědomí. Uživatelka sděluje, že s manželem mají sami velmi omezené finanční možnosti, nemohou si dovolit hradit ještě dluhy za svého syna a rozhodně nechtějí kvůli jeho závazkům přijít o svůj majetek.

Popis problému, zakázka:

Vyjmutí majetku uživatelky ze soupisu věcí exekuce.

Intervence:

Poradkyně se v prvé radě snažila uživatelku uklidnit, sdělila, že s manželem mají šanci získat své věcí zpět. Syn je dospělý, za jeho dluhy neodpovídají, mají právo, aby jim byl jejich majetek navrácen. Poradkyně sdělila, že je potřeba, aby si u příslušného exekutora podali návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu, kde přesně specifikují svůj majetek, doloží ho příslušnými doklady, které prokazují jejich vlastnictví (doklady o koupi, kupní smlouva, apod.) Je velice dobře, že se na poradnu obrátili ihned po tom, co se věc udála, jelikož je třeba reagovat co nejdříve. Poradkyně přislíbila, že jim s písemným podáním návrhu na vyškrtnutí věcí pomůže. Je však potřeba, aby si uživatelka připravila podklady dokazující vlastnictví – doklady o koupi, faktury, kupní smlouvy, vyrozumění o dědictví popř. fotografie věcí – prostě cokoliv, čím by mohla dokázat, že je věc jejím majetkem.

Uživatelka souhlasila a byla dohodnuta konzultace ihned na další den, kdy se potřebný návrh sepsal. Poradkyně uživatelku dále upozornila na skutečnost, že v případě, pokud syn v bytě žije a má zde hlášen trvalý pobyt, pak by toto mohlo být v budoucnu opět vodítkem pro případné další exekuce. Je tedy na zvážení, zda by se syn neměl z bytu odstěhovat a poté mu trvalý pobyt zde zrušit.
Důležitým aspektem však zůstává to, že syn si musí uvědomit svoji odpovědnost za dluhy, které má, musí je začít řešit, jinak se věřitelé budou domáhat svých práv a hrozí riziko další exekuce. Poradkyně sdělila, že syn může navštívit poradnu, zde je možné jeho situaci projednat. Syn nabízené možnosti doposud nevyužil.

PRÁVNÍ POMOC S PODOBNÝMI PŘÍPADY MŮŽETE VYUŽÍT NA KONTAKTU: PROFIPRAVNIK@GMAIL.COM

 Podobné příběhy a problémy obyčejných lidí naleznete v naší sekci VRBA - ZDE!



Příběhy lidí z občanské poradny: Exekuce na syna jí málem připravila o majetek

CILEROVA
MUŽU SE DOMLUVIT S EXEKUTOREM NA SPLATKY ,SPLACELA BYCH ZA SYNA...
Diskutovat (1)