27. díl - Kazuistika:
Nezaplacený poplatek za odpad už děti do exekuce nepošle


28. 06. 2018  00:41     Asociace občanských poraden     komentáře (0)

Výchozí situace, popis problému: Poradnu zkontaktovala klientka, která žije sama s nezletilou dcerou. Klientka je v současné době poživatelkou invalidního důchodu. Dcera studuje. V době kdy byla klientka vážně nemocná, neuhradila poplatek za odpad za dceru.

27. díl - Kazuistika: Nezaplacený poplatek za odpad už děti do exekuce nepošle




Jednalo se o období za roky 2004 až 2010. Klientka se snažila zkontaktovat úřad, její snaha o komunikaci však zůstala bez odezvy. Nyní došlo k tomu, že úřad zablokoval dceři účet pro dlužný poplatek. Výše dluhu činí cca. 4 tisíce Kč (jedná se o správní exekuci). Dcera ani klientka nemají finanční prostředky na uhrazení dluhu a nákladů s ním spojených. Účet má zřízen kvůli studiu a účasti v mezinárodním vzdělávacím projektu.

Zakázka:  Klientku zajímalo, jak v této situaci postupovat.  

Intervence, možnosti řešení: Poradkyně zmapovala popsanou situaci a ujistila se, že klientčina situace je upravena zákonem č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (další možností by mohl být zákon o odpadech), a že se na ni vztahuje novelizované znění dotčeného zákona. Následně klientku seznámila s obsahem § 12 tohoto zákona. V něm je uvedeno: „Vznikne-li  nedoplatek  na  poplatku poplatníkovi, který je ke dni splatnosti nezletilý a nenabyl plné svéprávnosti nebo který je ke dni splatnosti omezen ve svéprávnosti a byl mu jmenován  opatrovník spravující jeho jmění, přechází poplatková povinnost tohoto poplatníka na  zákonného zástupce nebo tohoto opatrovníka; zákonný zástupce nebo opatrovník má stejné procesní postavení jako poplatník.“

Dále poradkyně klientku upozornila, že dle § 16 téhož zákona je možné prominout poplatek a jeho příslušenství.

Následně poradkyně klientce doporučila požádat o zastavení exekuce z důvodu, že je dcera nezletilá (na účtě nic nemá), studuje a nemá žádné příjmy a že poplatek měl být vyměřen rodičům. Dále může klientka požádat o prominutí poplatku a příslušenství ze zdravotních a sociálních důvodů. V případě že by obec klientčině žádosti nevyhověla, byla klientka podpořena v její úvaze o vyjednání splátkového kalendáře.

Prognóza:

Klientka zkusí požádat o prominutí poplatku. Není patrně vyloučeno, že jí obec promine pouze část dluhu – vzhledem k relativně dlouhému období nehrazení poplatku. Pokud však k tomuto kroku přistoupí, bude patrně otevřena možnosti splátkového kalendáře.

Citované zdroje: Exekuční řád, OSŘ, Zákon o místních poplatcích



27. díl - Kazuistika: Nezaplacený poplatek za odpad už děti do exekuce nepošle

Diskutovat (0)