28. díl - Kazuistika:
Návrh na oddlužení musí mít všechny náležitosti i přílohy


02. 07. 2018  00:44     Asociace občanských poraden     komentáře (0)

Výchozí situace: Poradnu telefonicky kontaktovala klientka, která podala Návrh na povolení oddlužení. Klienta byla v usnesení vyzvána, aby návrh opravila a doplnila. Klientka tomuto usnesení nerozumí a neví, proč jí byl návrh v minulosti zamítnut.

28. díl - Kazuistika: Návrh na oddlužení musí mít všechny náležitosti i přílohy




Popis problému, zakázka:

Klientka má několik věřitelů, kterým dluží poměrně vysokou částku, své pohledávky není schopná na základě svých příjmů splácet, oddlužení je pro ni možnost, jak svoji tíživou finanční situaci řešit. Klientka podávala Návrh na povolení oddlužení opakovaně, vždy jí byl zamítnut, protože například nedoložila všechny povinné přílohy nebo přesně neoznačila v seznamu věřitele. Klientka si návrh vypracovávala sama, pouze na základě dostupných informací na internetu. Klientka by chtěla návrh doplnit, aby bylo oddlužení schváleno.

Intervence, možnosti řešení:

Klientka poskytla poradci osobní údaje potřebné pro nahlédnutí do insolvenčního rejstříku, kde poradce prostudoval návrh klientky a výzvy k opravě nebo doplnění návrhu. Klientce bylo vysvětleno, že soud shledal návrh za neúplný a vyzval ji k jeho doplnění. Klientka k návrhu nepřipojila všechny povinné přílohy, chyběla příloha přihlášky pohledávky, kde by byl řádně označen věřitel. Klientce bylo vysvětleno, jaké přílohy musí návrh obsahovat a bylo jí doporučeno stáhnout si dané vzory a formuláře z webové stránky http://insolvencni-zakon.justice.cz/

V návrhu dále chybělo potvrzení o existenci příjmů klientky za rok 2014. Klientce bylo sděleno, že výši svých příjmů za daný rok musí doložit potvrzením od zaměstnavatele, příp. plátce důchodu, úřadu práce apod. včetně platového výměru, případně musí doložit i existenci dalších příjmů.

Klientce bylo doporučeno využít osobní konzultaci v některé z občanských poraden dle místa bydliště, kde by jí bylo detailně vysvětleno, jak má být Návrh na povolení oddlužení řádně vyplněn a co je nutné k němu doložit. Seznam občanských poraden včetně kontaktů na ně a provozní doby nalezne na webových stránkách obcanskeporadny.cz. Klientce byl také předán kontakt na Poradnu při finanční tísni, kde jí mohou vypracovat návrh na oddlužení.

Prognóza:

Pokud se klientce podaří vlastními silami nebo za odborné pomoci řádně doplnit Návrh na povolení oddlužení, mělo by jí být oddlužení schváleno. Na základě příjmů klientky, při dodržení stanoveného splátkového kalendáře a dalších povinností osoby v oddlužení, lze předpokládat, že klientka splní své závazky.

Zpětná vazba:

Klientka doposud neposkytla zpětnou vazbu.

Citovaná literatura, zdroje:

Insolvenční zákon

Insolvenční rejstřík

http://www.obcanskeporadny.cz/

http://insolvencni-zakon.justice.cz/



28. díl - Kazuistika: Návrh na oddlužení musí mít všechny náležitosti i přílohy

Diskutovat (0)