3. díl - Bezpečnost především – platební karta


19. 09. 2016  00:39     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Platit kartou na internetu, nebo u obchodníka neznamená jen pohodlí, ale také odpovědnost. Během krátké doby totiž můžete přijít o vše. Vše se dozvíte s Velkým kurzem rodinných financí v dnešních Lidových novinách.

3. díl - Bezpečnost především – platební karta




Platební karta a placení s ní může být poměrně rizikovou záležitostí, i když si to v záplavě každodenních plateb ani neuvědomujeme. Už fakt, že můžeme platit kartou a nyní dokonce i kartou bezkontaktní, zvyšuje pocit bezpečí a snižuje naši pozornost a ostražitost. Vždyť nyní nás už na pokladně neokradou špatným vrácením, hotovost nám nikdo neukradne a nemůžeme ji ani ztratit, protože ji v peněžence vlastně ani nepotřebujeme. Tento pocit však může být zrádný. Policie totiž eviduje ročně tisíce případů zneužití platebních karet. Typickým příkladem takového zneužití je tzv. skimming. Nejčastěji je karta zneužita v bankomatu, který pachatel osadil skimmingovým zařízením, a které zkopíruje magnetický proužek karty a kamerou zjistí váš PIN.

Peníze zkopírovanou kartou vyberou i na druhém konci světa

Stejnému riziku se lidé vystavují i v případě, kdy si při placení kartou u obchodníka nebo v restauraci, nechají kartu odnést ze svého dohledu. Ano, v drtivé většině případů se nic nestane. Ovšem pokud narazíte na podvodníka, může si tento člověk kartu mimo vaši pozornost snadno zkopírovat. Následně pak zjistí váš PIN ať už pohledem nebo s pomocí jiného spolupachatele, který zrovna přejde při placení za vašimi zády a je zaděláno na problém. Ale pachatel ani pin vlastně v mnoho případech nepotřebuje. Typicky se z vašeho účtu začnou ztrácet peníze prostřednictvím internetových nákupů, kde se PIN zadávat nemusí, někdy výběrem hotovosti ze zahraničního bankomatu, o němž nemáte rovněž tušení. Podvodníci jsou velmi vynalézaví. Už druhý den po zkopírování karty vám totiž mohou začít mizet peníze z účtu, přičemž se zjistí, že byly vybrány v hotovosti z bankomatu na druhém konci světa.

Co dělat, když zjistíme ztrátu karty, nebo její zneužití

Pokud zjistíme, že jsme kartu ztratili, nebo že záhadně začínají mizet peníze z našeho účtu, musíme neprodleně kontaktovat svou banku a kartu zablokovat. Každá z bank provozuje telefonní číslo, na němž tak můžete kdykoliv učinit. Jejich seznam najdete v tabulce. Doporučujeme si číslo na vaši banku uložit v mobilu. V případě zneužití karty je co nejdříve nutné také kontaktovat policii s podáním trestního oznámení. 

PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA:

Martin obdržel od banky sms, kde ho upozornila na minusový stav jeho kreditního účtu s žádostí o okamžitou úhradu debetu. Martin se zadíval do své peněženky, karta nikde a v tom si uvědomil, že tuto kartu před delší dobou zrušil. Učinil tak na pobočce banky. Vytočil tedy telefonní číslo infolinky, ze které ho odkázali na oddělení pohledávek. Tam se Martin dozvěděl, že je karta stále platná a jediný záznam, který dohledali, byl několik měsíců starý a Martin tam žádal o nový PIN. Martin nadále přesvědčoval zástupce banky, že kartu skutečně zrušil. Marně. Pracovník banky mu doporučil, ať dlužnou částku zaplatí a pak si teprve případně stěžuje.

Martin znovu zavolal na infolinku, kde měl v plánu neexistující kartu okamžitě zrušit, uhradit dluh a podat žádost o vrácení neoprávněně účtovaného poplatku. Dozvěděl se, že o jeho návštěvě pobočky, kde kartu rušil, skutečně záznam je. Důležité je vyzdvihnout, že Martin šel původně kartu zrušit proto, že ji několik měsíců nepoužíval a nechtěl zbytečně platit poplatky za službu, kterou ve skutečnosti nepotřebuje. Takto to také vysvětlil na pobočce. Zástupkyně banky věc pochopila a na důkaz toho spustila proceduru zrušení automatické obnovy s tím, že karta končí, nová nebude a poplatky dál už platit Martin nemusí.

Článek můžete dočíst v dnešních Lidových novinách v rámci velkého Kurzu rodinných financí. Lidové noviny si koupíte v trafice nebo v digitální čtečce zde: www.lidovenoviny.cz



3. díl - Bezpečnost především – platební karta

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více