30. díl - Kazuistika:
Oddlužení může být dražší než splácení


09. 07. 2018  00:53     Asociace občanských poraden     komentáře (0)

Výchozí situace: Na naši poradnu se obrací mladá žena řešící předluženost. Je matkou tříletého syna a žije s partnerem – otcem dítěte. Manželé nejsou. Nechce, aby se partner o jejích dluzích dozvěděl – nemá s nimi nic společného a klientka nechce do dluhů zatahovat svou rodinu.

30. díl - Kazuistika: Oddlužení může být dražší než splácení




Klientka již kontaktovala oddlužovací firmu a zaplatila jí ½ ceny – 4.000 Kč. Spolupráci s nimi si ale rozmyslela poté, co si přečetla o praxi těchto firem v médiích a na Internetu a navštívila nás – bezplatnou občanskou poradnu.

Sděluje, že má 7 věřitelů a dluhy ve výši cca 260.000 Kč. Tyto dluhy již nezvládá nějakou dobu splácet. Jedná se o tzv. rychlé půjčky, dluh za telefon, dluh za pojištění syna, vybavení do bytu na splátky a dluh za rozvázání smlouvy na poskytování internetového připojení.

Nyní je zaměstnána jako recepční v hotelu. Zaměstnání je na dobu určitou, ale počítá s prodloužením smlouvy. Její měsíční příjem je okolo 17.500 čistého.

Popis problému - zakázka:

Klientka přišla s tím, že chce vstoupit do oddlužení. Chce svou předluženost jednou provždy vyřešit, další dluhy si již nikdy brát nechce. Hlavní motivací pro ni je její malý syn – nepřeje si, aby byl svědkem problémů s předlužeností spojených. Dále jí vyčerpávají a znepříjemňují život časté telefonáty věřitelů a vymahačů.

  1. Intervence:

Zjišťuji, zda je klientka ochotna domluvit se s věřiteli na splátkovém kalendáři, protože nyní práci má a byla by schopna splátky částečně hradit. Klientka je však rozhodnutá pro oddlužení i přesto, že jí upozorňuji na nutnost zaplatit odměnu insolvenčnímu správci, jejíž výše bude zhruba stejná jako 30% celkové dlužné částky.

Dále zjišťuji, zda klientka splňuje základní podmínky pro vstup do oddlužení a zda je její příjem dostatečný na to, aby uhradila min. 30% celkové dlužné částky.

Klientce předávám vzor vyplněného insolvenčního návrhu, vysvětluji jí jednotlivé kolonky – co je potřeba do nich napsat a zodpovídám klientčiny dotazy k insolvenčnímu řízení.

Možnosti řešení:

Aktuální příjem klientky stačí na to, aby ve lhůtě kratší než 5 let (max. délka insolvenčního řízení) uhradila 100% dlužné částky a odměnu insolvenčnímu správci. Klientka se tedy může bez problémů pokusit o vstup do oddlužení. Nyní začne pracovat na insolvenčním návrhu.

  1. Intervence:

Byly jsme s klientkou domluvené na konzultaci. Klientka se však omlouvá, má nemocné dítě. Zvažuje, že insolvenční návrh vyplní a podá ho sama. Od nás již veškeré potřebné informace obdržela.

Možnosti řešení:

Doporučuji klientce pročíst si insolvenční návrhy, u kterých bylo v poslední době schváleno oddlužení u Městského soudu v Praze – mohla by tak eliminovat případné zbytečné chyby. Klientce také vysvětluji průběh insolvenčního řízení. Hlavně ale doporučuji zkonzultovat insolvenční návrh i s přílohami s námi ještě před odevzdáním soudu.

  1. Intervence:

Klientka přišla osobně s částečně vyplněným insolvenčním návrhem. Probíráme kolonku po kolonce, zjišťuji, co je napsáno správně a co by chtělo ještě doplnit či opravit.

Možnosti řešení:

Spolupracuji s klientkou na vypracování insolvenčního návrhu a vytvoření některých příloh – např. přehledu závazků, přehledu příjmů apod.

  1. Intervence + řešení:

Spolu s klientkou dokončujeme insolvenční návrh a doplňujeme potřebné přílohy. Na žádost klientky dopisujeme do insolvenčního návrhu prosbu o snížení měsíčních splátek z důvodu placeného hlídání pro malého synka. Klientka ještě doplní zbývající přílohy - informuji jí o řazení příloh.

Dále si klientka stěžuje na nepříjemné telefonáty od věřitelů, ptá se, jak má na ně reagovat. Informuji jí tedy o možných vhodných reakcích na věřitele.

Prognóza:

Předpokládám, že klientce soud oddlužení povolí. Pokud bude mít klientka stejný příjem jako nyní, projde insolvenčním řízením dříve než za 5 let a uhradí 100% dlužné částky.

Zpětná vazba:

Klientce soud oddlužení povolil, poté schválil oddlužení plněním splátkového kalendáře. Nižší měsíční splátky též povolil.

Zdroje:

Zákon č. 182/2006 Sb. insolvenční zákon



30. díl - Kazuistika: Oddlužení může být dražší než splácení

Diskutovat (0)