30. díl - Pojištění auta:
povinné ručení, havarijní pojištění


21. 10. 2016  00:49     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Povinné ručení je jedním z mála pojištění, která musíme mít uzavřené ze zákona. Jinak nesmíme používat nepojištěné vozidlo. Jak nejlépe vybrat to správné povinné ručení? Vše se dozvíte s Velkým kurzem rodinných financí v dnešních Lidových novinách.

30. díl - Pojištění auta: povinné ručení, havarijní pojištění




Povinné ručení je jedním z mála pojistných produktů, které si musí lidé sjednat a uzavřít přímo ze zákona. V opačném případě se řidič dopouští přestupku.  Nabídka povinného ručení je poměrně široká a dostupná. Smlouvu o povinném ručení lze uzavřít i prostřednictvím internetu.

Jak vybrat povinné ručení

Povinné ručení lze vybrat nejlépe přímo na internetu. Jde totiž o ideální produkt pro porovnání výše pojistného, pojistných podmínek i rozsahu plnění. V některém z mnoha internetových porovnávačů můžeme během pár vteřin porovnat a vybrat nejvýhodnější nabídku. Následně pak můžeme přes internet i uzavřít pojistnou smlouvu, nebo si sjednat schůzku přímo v pojišťovně a uzavřít povinné ručení na pobočce. Porovnáním výše pojistného u povinného ručení lze ušetřit i několik tisíc korun ročně, jakkoliv to není jen o ceně.

Lidé se nebojí měnit pojišťovny

Oblibu výběru povinného ručení přes internet a ochotu ke změnám pojišťovny prokazují i průzkumy, které zjistili, že 52 % Čechů je právě u povinného ručení ochotno rychle a bez problémů změnit svou pojišťovnu. Jedná se o výjimku z tradiční konzervativnosti Čechů měnit poskytovatele svých finančních nebo pojišťovacích služeb.

Povinné ručení není havarijko

Mnoho řidičů si stále plete povinné ručení a havarijní pojištění. Povinné ručení musí uzavřít řidič ze zákona a slouží k náhradě škody, kterou způsobí řidič svým vozidlem na vozidlech jiných řidičů. V případě havarijního pojištění si pak řidič pojišťuje přímo své auto na škody, které mu vzniknou na tomto vozidle v souvislosti s jeho provozem. Havarijní pojištění se pak více vyplatí u nových či zánovních vozidel. 

PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČTENÁŘE:

Pan Radek prodal v roce 2013 svůj starší automobil. Kupující, se kterým uzavřel kupní smlouvu, se zavázal, že na registru vozidel přehlásí auto na sebe a uzavře si zákonné pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla (povinné ručení). Vše proběhlo hladce. Radek předal kupujícímu klíčky od auta a dostal za něj dohodnutou cenu. Měl přitom za to, že jsou všechny jeho povinnosti v souvislosti s prodejem jeho auta, vyřešené. Po necelém roce však Radek obdržel dopis od České kanceláře pojistitelů, která po něm vymáhala poplatky ve výši několik tisíc korun za dobu, kdy údajně auto nebylo pojištěno. Jednalo se samozřejmě o dobu, kdy už Radek vozidlo nevlastnil. Bylo mu hned jasné, že kupující nejen, že auto na registru vozidel na sebe nepřehlásil, ale také si nezřídil a neplatil povinné ručení. Veškerá odpovědnost tak spadla na Radka, který začal věc okamžitě řešit. 

Článek můžete dočíst v dnešních Lidových novinách v rámci velkého Kurzu rodinných financí. Lidové noviny si koupíte v trafice nebo v digitální čtečce zde: www.lidovenoviny.cz



30. díl - Pojištění auta: povinné ručení, havarijní pojištění

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více