Finanční gramotnost je základ, říká autor knihy Patrik Nacher


20. 01. 2016  00:59     Redakce BP     komentáře (0)

Finanční gramotnost a zájem o finanční problematiku je základem k odpovědnému přístupu k financím i zdravému hospodaření. Nejdůležitější je pak používat zdravý selský rozum. ČTĚTE DÁLE!

Finanční gramotnost je základ, říká autor knihy Patrik Nacher




Finanční gramotnost a zájem o finanční problematiku je základ k odpovědnému přístupu k financím a zdravému hospodaření. Alespoň to tvrdí autor knihy Konec finančních negramotů v Čechách Patrik Nacher. Nestačí se jen spoléhat na odborníky, poradce a různé chytráky, je nutné věcem co nejvíc porozumět a zejména používat "zdravý selský rozum". Právě zdravý selský rozum představují přísloví a pořekadla našich předků, které jsou hlavním pilířem této nové knihy. 

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti – aneb přednášky k finanční gramotnosti, televizní pořady o zvyšování spotřebitelských práv, různé publikace, průzkumy či samotná tato kniha nám mohou pomoci v orientaci ve finančním světě, a tím i posílit naše leckdy zbytečně nízké sebevědomí. A to je důležitá, i když nikoliv jediná podmínka pro úspěšné přežití na ekonomickém bojišti. Když se naučíme chápat motivace účastníků trhu, rozšíříme si své obzory, nasajeme informace, seznámíme se s tipy, radami a fintami, je to doslova osvobozující v momentě, kdy se pak máme o něčem reálně rozhodovat. Cílem je snížit pravděpodobnost, že nás někdo nachytá takříkajíc „se staženými kalhotami, když brod byl ještě daleko“ a my se pak v zoufalství budeme chovat jako pověstný „slon v porcelánu“.

Žádný učený z nebe nespadl – aneb nebojme se vzdělávat v každém věku, svět se vyvíjí strašně rychle. V současné době získat informace je snazší než kdykoliv předtím, a to díky rozšíření internetu. Tam dnes najdeme kromě samotných informací i doporučení, varování či recenze samotných spotřebitelů, takže snadno můžeme zjistit, jak se věci mají, a poučit se z chyb jiných zákazníků (více najdete v pasáži „Chyba je věřit všemu, chyba je nevěřit ničemu“). Stejně tak se ovšem vyvíjejí i šmejdi šmejdský. Jejich podvody jsou sofistikovanější, propracovanější, čeština je již v jejich vábivých nabídkách bezchybná (ne jako v naší ukázce níže), vystupování na první pohled důvěryhodné a galantní, podané informace mají na první poslech hlavu a patu. Nemůžeme být samozřejmě neustále v pozoru, ale díky internetu můžeme klasické přísloví „chybami se člověk učí“ rozšířit na aktuální „chybami druhých se člověk učí“.

Ukázka klasického lákajícího mailu, který je ještě plný gramatických a stylistických chyb:

Náš milá email uživatele,

jsme upgrade všech poštovních schránek uživatelů a instalaci nejnovější anti virus software ke všechna poštovním schránkám. Uživatelé účty, které ignorovat toto upozornění bude uzamčen a odstraněn. Pokud chcete, aby váš poštovní účet být zachovány a není uzamčen, klikněte na následující odkaz pro potvrzení a aktualizovat váš uživatelský profil http://nesmyslný odkaz.cz

S pozdravem

Poštovní technická tým

Chytrému napověz, hloupého trkni – aneb tomu prvnímu stačí, aby si přečetl například tuto knihu, věřil svým instinktům a měl v sobě odpovědnost a rozumnou dávku opatrnosti. Druhému nepomůže ani tato publikace, ani přednášky na jakékoliv téma gramotnosti, ani účast na různých seminářích placených z evropských fondů, ani dennodenní varování přes média, a dokonce ani nepříjemná vlastní osobní zkušenost. Zkrátka vždy bude mezi námi určité procento lidí nepoučených, nepoučitelných a tvrdohlavých – s tím se nedá nic dělat, jak se říká „jen neobyčejný blbec se spálí dvakrát o stejná kamna“.

Hlad je nejlepší kuchař – aneb prožitá nouze, osobní krize, vlastní průšvih jsou sice nepříjemným, ale v důsledku nejlepším učitelem (i pokud tato situace potká někoho jiného, koho známe). Teprve ten, kdo na vlastní kůži zažil třeba osobní bankrot, očistec exekuce, ale především samotnou cestu k těmto nepříjemným důsledkům, může být přirozeným, důvěryhodným a spontánním nositelem pozitivního poselství o změně (stejně jako například vyléčený alkoholik či gambler). Staré známé přísloví „všechno zlé je pro něco dobré“ můžeme rozšířit na osvětové a edukativní „všechno zlé je pro někoho dobré“ nebo použít reverzi klasické hlášky „příklady táhnou“.

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT VÝHODNĚ PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Finanční gramotnost je základ, říká autor knihy Patrik Nacher

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více