Termínované vklady u kampeliček jsou nejvýhodnější


01. 09. 2016  00:24     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ROZHOVOR: Jaké jsou nejbližší plány úspěšného spořitelního družstva ANO? Ptali jsme se předsedy představenstva spořitelního družstva ANO Ing. Petra Illetška. ČTĚTE DÁLE!

Termínované vklady u kampeliček jsou nejvýhodnější




Jak se kampeličkám daří a jak je to s přijímáním vkladů po změně zákona?

Tuzemským družstevním záložnám stoupl v roce 2015 čistý zisk o 23,1 milionu na 41,42 milionu korun. V loňském roce ANO spořitelní družstvo zisk sice nevytvořilo, ale podařilo se nám ve spolupráci s významnými členy téměř vynulovat historickou kumulovanou ztrátu, a tím záložnu významně zatraktivnit pro vstup nových členů. Osobně za velký úspěch považuji to, že jsme skončili v prvním pololetí tohoto roku se třemi ziskovými měsíci, na které jsme navázali i červencovými výsledky, což znamená, že je naše společnost již stabilně v černých číslech.

A teď zpátky k depozitům. Ty se nám v tuto chvíli daří velmi dobře nabízet a klienti o ně mají velký zájem. Naše záložna přijala za první půlrok nové vklady v objemu více než 272 milionů korun, což je o 10 % více než byl plán pro toto období. Stejně tak se zvyšuje i průměrná úložka, což svědčí o narůstající důvěře klientů v naši kampeličku. Nicméně takto pozitivní situace v loňském roce nebyla.

Jak se tedy změnila situace hned po zavedení pravidla 1/10? 

Po zavedení pravidla 1/10 jsme pocítili výrazný úbytek počtu nových depozitních klientů. Stávající klientelu to však neodradilo a ti si své vklady u nás ponechali. Meziroční pokles nových vkladů v období od července do prosince 2015 byl téměř 90 %. Letošní rok je pro nás přesným opakem roku loňského. Řekl bych, že v tomto ohledu hrály významnou roli samotné banky. Jejich produkty začaly být pro některé klienty méně atraktivní a klienti hledali alternativní produkty s vysokým zhodnocením.

Je vklad u kampeličky stále konkurenceschopný bankovnímu vkladu i s podmínkou 1/10 a pokud ano, tak v čem?

Depozitní produkty družstevních záložen jsou dnes v porovnání s bankovními depozitními produkty z pohledu zhodnocení finančních prostředků nejvýnosnější. To, co přinese klientovi výnos z termínovaného vkladu u spořitelního družstva, nezíská ani ze stavebního spoření či rizikových dluhopisů investičních společností. Navíc jde o bezpečnou investici, protože termínovaný vklad je pojištěn do výše 100 tisíc euro stejně jako v bankách. Rizikovost může klient vidět maximálně v jedné desetině, tzn. v dalším členském vkladu, který není ze zákona pojištěn. Tímto dalším členským vkladem však klient získává podíl na hospodářském výsledku a může ji nakonec ještě zhodnotit, pokud se záložně daří být zisková.

Jak to, že si kampelička může dovolit tak vysoké úrokové sazby?

Naše záložna nabízí nejen vklady domácnostem a podnikatelům, ale poskytuje rovněž i úvěry, a to zejména malým a středním podnikatelům. Vyšší úrokové sazby u depozitních produktů tak korespondují s úrokovými sazbami úvěrů poskytovaných podnikatelům a firmám.

Pokud dáváte vysoké úroky u vkladů, za kolik a komu půjčujete a jak si zde v tvrdé konkurenci udržujete svou pozici?

Úvěry nabízíme jak podnikatelům a živnostníkům, tak i retailové klientele. Pokud jde o podnikatelské úvěry, ty si u nás berou hlavně menší a střední podniky, nebo jednotliví živnostníci a malé rodinné firmy. Spektrum našich klientů je poměrně různorodé, nemáme v žádné kategorii větší koncentraci než 20 % našeho portfolia. V současné době poskytujeme úvěry od 8 procent, takže můžeme na druhé straně produktového portfolia zhodnotit vklady klientům například za 3,45 % p.a. u 7letých vkladů.

Nabízíte i hypotéky. Pro koho jsou určeny?

V nabídce naší záložny jsou i hypotéky a jsou určeny těm klientům, kteří neuspěli z různých důvodů u banky. Vzhledem k tomu, že posuzujeme žádosti o hypotéku individuálně, umíme profinancovat dokonce i klienty se záznamem v úvěrových registrech, což dává naději řadám domácností začít žít svůj život v novém vlastním bytě. Hypotéky u nás začínají na 5,99 % p.a., což se na první pohled může zdát jako vysoká sazba, ale opak je pravdou. Profinancujeme tak žádost klienta, který by za standardních podmínek na hypoteční úvěr nedosáhl.

WEBOVÉ STRÁNKY ANO SPOŘITELNÍHO DRUŽSTVA NALEZNETE ZDE!



Termínované vklady u kampeliček jsou nejvýhodnější

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více