Vrba:
Posunutí termínu překlopení překlenovacího úvěru do řádného nemusí být problém


13. 10. 2016  00:06     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ČTVRTEČNÍ SERIÁL - VRBA: Čtenář vyjádřil obavu ze změny termínu překlopení překlenovacího úvěru ze stavebního spoření do řádného úvěru. Podle informací banky se však o problém nejedná a vše je v pořádku. ČTĚTE DÁLE!

Vrba: Posunutí termínu překlopení překlenovacího úvěru do řádného nemusí být problém




Čtenář vyjádřil obavy z tzv. korekce překlopení překlenovacího úvěru ze stavebního spoření do řádného úvěru. Tyto termíny nebyly v souladu s výpočty klienta stavební spořitelny. Dle vyjádření stavební spořitelny je ale vše v pořádku. K problému došlo z důvodu administrativních problémů s účtem na straně banky.

Stížnost čtenáře:

Dobrý den, obracím se na Vás jako na finančního odborníka. Mám překlenovací úvěr ze SS u Wuestenrot a blíží se čas překlopení do řádného úvěru. Bedlivě to sleduji, dělám si své výpočty OHČ podle VOP ze smlouvy a vycházelo mi datum na 31.12.2016 a najednou tato změna. Zjistil jsem, že se nárůst OHČ zpomalil k 1.7.2016, přitom hodnoty do 1.7.2016 souhlasili s výpočtem dle VOP.

Přeposílám Vám korespondenci od Wuestenrot, viz níže je to vysvětleno. A taky naskenované dokumenty se simulací vývoje, které mně k tomu poslali. Prosím o odpověď, zda je to možné provést takové korekce.

Bojím se, že chtějí pouze prodloužit dobu meziúvěru.

Děkuji za odpověď.

Předchozí dopis ze stavební spořitelny:

Vážený pane. 

Chtěli bychom Vám sdělit, že u Vašeho úvěru proběhla revize výpočtu ohodnocovacího čísla.  Při revizi výpočtu ohodnocovacího čísla (OHČ) u smluv uzavřených od 8/2005 bylo zjištěno, že u některých smluv stavebního spoření výpočet neodpovídá způsobu popsanému ve Všeobecných obchodních podmínkách (VOP).  Vlivem chyby v použitém výpočtu rostla měsíční hodnota OHČ rychleji než v případě použití korektní metody. 

Oprava vzniklého rozdílu pro jednotlivé smlouvy je provedena tak, že v systému bude podržena dosud napočítaná hodnota OHČ do okamžiku, kdy bude překročena hodnotou OHČ počítanou podle korektní měsíční metody. 

Důsledkem této úpravy je, že hodnota OHČ neklesne pod dosud dosaženou hodnotu. Další vývoj hodnoty OHČ bude v souladu s VOP.  Děkujeme za pochopení. 
S pozdravem. 

úsek služby zákazníkům - oddělení správa smluv a úvěrů 

Reakce banky na stížnost klienta:

Obavy klienta nejsou na místě. Kvůli nepřesnému výpočtu ohodnocovacího čísla (OHČ) rostla měsíční hodnota OHČ rychleji, než je stanoveno ve všeobecných obchodních podmínkách (VOP). Pro nápravu byla zvolena postupná metoda, kdy je hodnota OHČ zmrazena, dokud se nevyrovná hodnotě odpovídající VOP. Nicméně tato skutečnost nemá žádný vliv na uvedeného klienta, který není jakkoliv poškozen.

Mrzí nás, že z důvodu přechodu na nový bankovní systém došlo ke vzniku takové nepřesnosti. Můžeme jen zdůraznit, že klient může být naprosto klidný – všechny podmínky, které nám ukládá smluvní vztah s ním, spolehlivě plníme.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ STÍŽNOSTI KLIENTA A REAKCE BANK NAJDETE V NAŠÍ VRBĚ



Vrba: Posunutí termínu překlopení překlenovacího úvěru do řádného nemusí být problém

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16392036352

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více