Poradna Otakara Schlossbergera:
Jakákoliv sankce musí být uvedena ve smlouvě nebo všeobecných podmínkách


20. 01. 2017  00:33     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PÁTEČNÍ SERIÁL - PORADNA JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA: Jakákoliv sankce, kterou chce banka na klientovi uplatnit musí být uvedena výslovně v příslušné smlouvě. ČTĚTE DÁLE!

Poradna Otakara Schlossbergera: Jakákoliv sankce musí být uvedena ve smlouvě nebo všeobecných podmínkách




Pokud by sankce ve smlouvě uvedena nebyla, nemůže jí banka uplatnit. Další možností kde banka může sankci upravit jsou všeobecné obchodní podmínky. Ale i o nich se musí smlouva výslovně zmínit a klient má právo se s těmito podmínkami před podpisem smlouvy plně seznámit. Pokud tedy sankce uvedena nikde není, neměl by jí klient platit. 

Dotaz čtenáře:

Dobrý den. V březnu 2016 jsme se rozhodli refinancovat hypoteční úvěr u KB. Od našeho hypotečního poradce jsme dostali nabídku refinancování u Hypoteční banky, kde nám úvěr schválili s 10-ti letou fixací, ale s delší dobu splatnosti. V prosinci 2016 jsme dostali nabídku od KB k refinancování za podobných podmínek jako nám nabídla Hypoteční banka, jen s tím rozdílem, že fixace byla 7-mi letá, ale splatnost zůstala na původní době. Informovali jsme o tom našeho poradce, ale ten se nějak neměl k tomu to s námi řešit. Podepsali jsme proto nabídku KB, která pro nás byla výhodnější. Teď bychom chtěli odstoupit od již schváleno, ale nečerpaného hypotečního úvěru od Hypoteční banky. Dle sazebníku poplatků nám je jasné, že budeme muset uhradit nějaké sankční poplatky, ale dle sdělení našeho poradce má jít o částku 5% z výše úvěru, což je cca 110 000,-Kč. Je možné, aby banka po nás chtěla tak vysoké sankce, aniž bychom nějaký úvěr od nich čerpali. Podotýkám, že v sazebníku poplatku je sankce za nedočerpaný úvěr, nikoliv nečerpaný. Taková sankce je vyloženě likvidační. Děkuji

Odpověď JUDr. Otakara Schlossbergera:

Dobrý den, pokud tato sankce není v sazebníku banky nebo jinak obsažena ve smlouvě, třeba i s Vašim poradcem, tak samozřejmě nic neplaťte. Můžete se na tom slovíčku "nedočerpaný" otáčet, protože to znamená, že jste ho již začali čerpat.

Na druhou stranu je logické, že banka si musela na ten Váš uvěr udělat rezervu a počítat s ním. No zkuste to a uvidíte. Od lenda t.r. již hypotéční úvěr podléhá regulaci spotřebitelského úvěru, ale ta se Vás, bohužel, netýká.

ZVOLTE HISTORICKY NEJABSURDNĚJŠÍ A NEJNESMYSLNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK ZA ROKY 2005 AŽ 2016 ZDE!

Nejabsurdnější poplatek 2017



Poradna Otakara Schlossbergera: Jakákoliv sankce musí být uvedena ve smlouvě nebo všeobecných podmínkách

Diskutovat (0)