Kniha Patrika Nachera:
První vyhrání z kapsy vyhání - pozor na změnu dodavatele energií


23. 10. 2019  07:44     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KNIHA KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Změna dodavatele energií se pro vás může stát výhrou a nebo jasnou prohrou. Jak tuto věc ovlivnit? ČTĚTE DÁLE!

Kniha Patrika Nachera: První vyhrání z kapsy vyhání - pozor na změnu dodavatele energií




V našem seriálu vám přinášíme nejzajímavější části knihy o finanční gramotnosti od Patrika Nachera. Jak které přísloví souvisí s aktuálním finančním problémem? Dozvíte se vždy v našem pravidelném středečním seriálu.

První vyhrání z kapsy vyhání – aneb změna dodavatele energie může být výhrou a úsporou, ale také může způsobit pěkný vítr v naší peněžence. Jak na to, aby se to nestalo? Když se rozhodneme pro změnu dodavatele, měli bychom kromě ceny u nové společnosti zkontrolovat i typ smlouvy u stávajícího dodavatele, tj. dobu trvání smlouvy a sankce. Doba trvaní může být neurčitá, kde stačí klasická výpověď kdykoliv, nebo určitá, kde je přesně definováno, jak a kdy může být podána výpověď, aby to nezasáhlo naši peněženku, protože v jiném termínu zaplatíme ranec. Kromě klasické výpovědi můžeme využít odstoupení od smlouvy v případě, kdy dodavatel navýší cenu nebo změní obchodní podmínky. V takovém případě můžeme od smlouvy odstoupit ve zkrácené lhůtě. Energetický zákon říká, že pokud dodavatel energie zdraží, zákazník může celkem rychle bezplatně odejít i přesto, že je smlouva na dobu určitou. Je to vlastně podobné jako u bank. Obchodník by nás měl o změnách (zejména cenové politiky) informovat minimálně 30 dní dopředu (tedy před tím, než změny vstoupí v platnost) a my pak máme 20 dnů na reakci a případný odchod jinam. Ovšem v případě, že dodavatel nám změnu neoznámí napřímo a adresně (dopis, e-mail, SMS zpráva), tak se lhůta pro odstoupení pro nás prodlužuje – bezplatně můžeme od smlouvy odstoupit dokonce ještě 3 měsíce poté, co už změny nabyly účinnosti. Mimochodem porovnání cen energií lze dnes na internetu provést stejně snadno, jako když porovnáváme cenu zboží či výši nákladů u úvěrů (samozřejmě je třeba být obezřetný při výběru, kde to budeme provádět – viz část „Dobrá rada nad zlato aneb Oslíku, otřes se“). Seriózní jsou porovnávače jako například – http://kalkulator.eru.cz, který provozuje Energetický regulační úřad, www.cenyenergie.cz, který doporučuje ministerstvo financí, www.porovnej24.cz, který běží na portálu Seznam.cz, www.kalkulator.tzb-info.cz či www.usetreno.cz. Stačí zadat základní parametry – spotřeba, velikost bytu či domu, lokalita apod. TIP: i zde platí zásada, že bychom nikdy neměli podepisovat smlouvu, kterou si v klidu – tzn. bez přítomnosti prodejce či zprostředkovatele – neprostudujeme.

A s tím souvisí ono „první vyhrání“. Když si vybereme nového dodavatele energie či se necháme ošálit podomním prodejcem (viz přísloví „Vymluvit díru do hlavy“), [ZS1] máme možnost si to ještě rozmyslet, a to podle občanského zákoníku do 14 dnů po podpisu smlouvy. Navíc podle energetického zákona je možné bez udání důvodů odstoupit od smlouvy ještě v limitu do 5 dnů před zahájením dodávky energií, tedy před počátkem nového odběru. Nahlásíme to původnímu dodavateli, který by měl přechod zpět (v jeho vlastním zájmu) administrativně zajistit. Kompletního průvodce změnami dodavatele energií (elektřina, plyn) najdeme například na stránkách: www.cenyenergie.cz/pruvodce-jak-zmenit-dodavatele-elektriny.

Další díly našeho seriálu o knize Konec finančních negramotů v Čechách si můžete přečíst ZDE!

KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Kniha Patrika Nachera: První vyhrání z kapsy vyhání - pozor na změnu dodavatele energií

Diskutovat (0)