TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY:
Sjednání úvěru osobně na pobočce, nebo přes internet?


24. 10. 2022  04:33     Miroslav Zeman     komentáře (0)

TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY: Vyřízení úvěru přes internet je pro mnoho lidí stále tabu. Bojí se podvodníků, nejasnosti podmínek úvěru. Na druhé straně zase lidé oceňují rychlost vyřízení, stále kvalitnější zabezpečení komunikace i jednání s bankou a celkový komfort vyřízení.

TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY: Sjednání úvěru osobně na pobočce, nebo přes internet?




Stále totiž platí, že vyřizování zřízení běžného účtu, nebo úvěru považují lidé za produkt nízkonákladových bank, které mají málo poboček a jinak než přes své webové rozhraní a internetové či mobilní bankovnictví se se svými klienty nezkontaktují. To už rozhodně není pravda. Nízkonákladové banky jako Equa Bank, Air Bank, Fio či mBank sice byly a jsou průkopníky v poskytování služeb a produktů přes internet, ale k tomuto způsobu se stále více uchylují i další banky.

Sjednání úvěru přes internet

Lidé rádi vyřídí věci rychle, efektivně a bez nároků na zbytečnou administrativu a to sjednání úvěru přes internet velmi často splňuje. Klientovi totiž stačí zajistit si potřebné podklady a dokumenty v elektronické podobě, tyto společně s žádostí zaslat své bance a pak už jen počkat u svého počítače na vyřízení. Po schválení se pak částka úvěru jednoduše připíše klientovi na jeho účet a vše je vyřízeno.

Na druhou stranu, ani při sjednávání úvěru přes internet bychom neměli zapomínat na opatrnost. I v takovém případě bychom si měli přečíst podmínky úvěru, tedy smlouvu o úvěru, všeobecné podmínky banky i její sazebník. Rozhodně bychom si měli také zkontrolovat, zda nám banka poskytla úvěr v takové výhodnosti, jak bylo původně slibováno, nebo jak nám nastínil porovnávač výhodnosti úvěrů. Pokud narazíme na jakoukoliv nesrovnalost, měli bychom úvěr odmítnout, nebo vůbec nepotvrzovat úvěrovou smlouvu.

Sjednání úvěru klasicky na pobočce

Na druhé straně je velká skupina klientů, kteří nedají dopustit na osobní jednání v bance. Tato skupina se sice v průběhu doby zmenšuje, ale stále se jedná o největší podíl klientů bank. Tito lidé se nejraději zastaví ve své bance na pobočce a úvěr si vyřídí přímo tam.  Ačkoliv se tento postup zdá bezpečnější a jistější, nemusí tomu vždy tak být.

Pokud jednáme přímo s chytrým bankovním poradcem, může nám tento v průběhu jednání nabízet pod nejrůznějšími argumenty další produkty, nebo dokonce produkt jiný s tím, že ten lépe odpovídá našim požadavkům, nebo má takové a takové bonusy a výhody. Tím ovlivňují rozhodování klienta, které nemusí nutně vést k tomu co on skutečně chce. Lidé také na přepážce mají horší možnosti prostudovat si související dokumenty k úvěru, protože na to není velmi často čas, ve frontě čekají další lidé. Klienti nechtějí podrobným a dlouhým čtením podmínek a smlouvy deklarovat, že bance nevěří a podepíší tak téměř cokoliv. Určitě se totiž lépe studuje smlouva nebo obchodní podmínky v klidu domova, kdy na vás nikdo netlačí a nic vás neovlivňuje, než na rušné přepážce banky, pod zvídavou pozorností bankovního zaměstnance.

Ať už vám vyhovuje jakýkoliv z těchto způsobů sjednávání úvěru, platí, že byste si vždy měli najít čas v klidu a poctivě si pročíst smluvní dokumenty k úvěru a v případě, že narazíte na cokoliv, co vám není jasné, nebo co by pro vás bylo nevýhodné, nebo to bylo v rozporu s tím, co bylo slíbeno, tak tyto dokumenty nepodepisovat a žádat jejich úpravu.

NÁŠ SERIÁL O ÚVĚRECH, ÚVĚROVÝCH PRODUKTECH A FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!

 



TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY: Sjednání úvěru osobně na pobočce, nebo přes internet?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

11139140176

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

5,62


ČÍSLO TÝDNE - 5,62 právě tolik procent činila průměrná úroková sazba hypoték na počátku března. Mírně se tak zvýšila o 0,02 procenta.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2310
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,2130
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8350
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5375
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1440
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3850
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0736
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více