TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY:
Čím se řídit při volbě úvěru. Reklama ne, porovnání ano


27. 06. 2023  04:50     Miroslav Zeman     komentáře (0)

TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY: Z průzkumů vyplývá, že velká část klientů na poli úvěrů a jejich výhodnosti využívá informací z reklam. Právě reklama dokáže přesvědčit mnoho lidí, aby si zašli úvěr zřídit do dané banky.

TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY: Čím se řídit při volbě úvěru. Reklama ne, porovnání ano




To samé platí i pro reklamní letáky bank. Informace použité v těchto nosičích jsou velmi obecné a ne vždy platí na každého. Navíc podmínky jsou definovány jako úrok již od…, přičemž standardní klient na takové deklarované velmi výhodné podmínky nikdy nedosáhne. Je tak tedy velký rozdíl mezi tím, co banky deklarují, a tím jaké jsou konečné podmínky úvěru v konkrétní nabídce banky.

Cílem reklamy či reklamních letáků a nabídek není poskytování informací klientům, ale především získání pozornosti klienta. Reklama má zaujmout něčím mimořádným nikoliv však přesnými a nezpochybnitelnými informacemi a argumenty. Reklamu bychom proto měli vždy brát s velkou rezervou a pouze jako velmi orientační prvek pro své rozhodování. Můžeme se tak vyhnout svému budoucímu zklamání z konečných nabídnutých podmínek.

Pokud tedy doopravdy a nutně úvěr potřebujeme, měli bychom si nejprve porovnat výhodnost úvěru. Porovnat výhodnost úvěru si můžeme buď:

  • Internetovými porovnávači výhodnosti úvěru
  • Sesbíráním nabídek úvěrů od konkrétních bank a tyto mezi sebou porovnat

Právě druhý způsob je náročnější, ale přesnější, protože už se pracuje s konkrétními nabídkami bank. Mnohem pohodlnější a rychlejší je ale první způsob, kdy si během několika vteřin porovnáme nabídku úvěrů dle několika důležitých kritérií.

Ani tyto informace však nemusí být konečné a skutečně přesné podmínky a výhodnost úvěru se dozvíme až po vytvoření závazné nabídky banky, která už do konečné ceny úvěru zakomponuje všechny podstatné a důležité informace, jako příjem klienta, zaměstnání, počet vyživovaných osob a zatížení dalšími úvěry.

I proto je velmi důležité prostudovat si konkrétní a konečné smluvní dokumenty před podpisem smlouvy o úvěru, abychom skutečně zjistili, že úvěr je tak výhodný, jak nám bylo původně slíbeno a jeho podmínky a parametry se od první nabídky, nebo našeho očekávání výrazněji neliší.

NÁŠ SERIÁL O ÚVĚRECH, ÚVĚROVÝCH PRODUKTECH A FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!

S partnerem speciálu o úvěrech

 



TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY: Čím se řídit při volbě úvěru. Reklama ne, porovnání ano

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12551734912

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více