Kniha Patrika Nachera:
Desatero řemesel, desátá bída


25. 10. 2017  00:08     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KNIHA KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Aneb co znamená desatero řemesel, desátá bída? ČTĚTE DÁLE!

Kniha Patrika Nachera: Desatero řemesel, desátá bída




Devatero řemesel, desátá bída – aneb nelze docílit stavu, aby dnes člověk rozuměl všemu, ba dokonce ani v rámci jednoho oboru, jedné disciplíny či odvětví. Na všechno si musíme brát odborníky a samozřejmě za to zaplatit. A to celé v kontrastu s tím, že dnes žijeme ve světě, kde máme na každém kroku pomocníky – mobil, notebook, tablet, bezkontaktní platební kartu, internetbanking, smartbanking a v neposlední řadě samotný internet.

I přesto je pro nás současný svět paradoxně méně srozumitelným. Nebo je to právě proto? A my jsme stále více a častěji závislejší na jiných. Jak je to možné? Svět se specializuje. Vznikají složitější produkty, komplikovanější vztahy, detailnější podklady, zvyšuje se množství různých zprostředkovatelů, poradců, specializovaných firem, dostupných dat, často a zbytečně se mění zákony, předpisy a nařízení ve snaze pokrýt všechny situace a okolnosti.

K tomu poslednímu by se hodilo našim zákonodárcům, ale vlastně všem lidem zmínit jedno latinské přísloví: „Není vždy čestné, co je dovoleno.“ Přitom na základním principu vydělávání a bohatnutí, uchovávání hodnot, investování či kontroly rizik se nic nemění ani měnit nemůže.

Stejně tak jistě není náhoda, že jsou výrobky, zařízení, spotřebiče a přístroje komplikovanější a složitější, což koneckonců vidíme na stále rozměrnějších návodech, které mají pomalu rozsah románu Vojna a mír, a to i pro banální přístroje typu kávovaru či obyčejného mobilu. Takže při instalaci nebo sebemenší manipulaci je zapotřebí volat odborníka. V současné době si u auta pomalu nevyměníme ani obyčejnou žárovku, pokud ho nechceme skoro celé rozebrat.

Další díly našeho seriálu o knize Konec finančních negramotů v Čechách si můžete přečíst ZDE!

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Kniha Patrika Nachera: Desatero řemesel, desátá bída

Diskutovat (0)