Kniha Patrika Nachera:
Žádný strom neroste až do nebe


27. 12. 2017  00:32     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KNIHA KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Aneb žádný strom neroste až do nebe. Buďte tedy rozvážní a opatrní. ČTĚTE DÁLE!

Kniha Patrika Nachera: Žádný strom neroste až do nebe




Žádný strom neroste až do nebe – aneb buďme střízlivými investičními realisty. Nedejme se omámit grafy o navždy rostoucích akciích. Často je takový obrázek, popisující „nekonečný“ růst ceny akcie někdy od roku 1935, stěžejním argumentem, jak nás přesvědčit, abychom se rozhodli právě pro tuto investici.

Pro všechny nevyléčené optimisty tudíž jedno opáčko – jakékoliv minulé výnosy, minimální historické poklesy, permanentní křivka růstu, nejsou zárukou výnosů a úspěchů budoucích. Růst může pokračovat, ale hodnota také může začít klesat nebo stagnovat, jak se říká mezi zkušenými investory, „každých pět let lidé zapomínají na to, že každých pět let přichází recese“.

Koneckonců i v samotné Bibli najdeme Josefova slova o tom, že „sedm let hojnosti v egyptské zemi skončilo a nastalo sedm let hladu“. Je to naprosto normální a běžné. Investice do akcií, dluhopisů a podobných instrumentů by proto měla být v takové výši, aby případná i 100% ztráta (není to v současné době nic neobvyklého), aniž bych chtěl „malovat čerta na zeď“, nepoložila rodinný rozpočet.

Další díly našeho seriálu o knize Konec finančních negramotů v Čechách si můžete přečíst ZDE!

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Kniha Patrika Nachera: Žádný strom neroste až do nebe

Diskutovat (0)