KAZUISTIKA:
Petr přišel o statisíce. Praskla cenová bublina


05. 10. 2017  00:20     Miroslav Zeman     komentáře (2)

FINANČNÍ GRAMOTNOST - KAZUISTIKA: Spoléhat se na stále se zvyšující ceny nemovitostí není dobré. Jednou přijde krize a cenová bublina splaskne. To platí i dnes.

KAZUISTIKA: Petr přišel o statisíce. Praskla cenová bublina




Petr se rozhodl v roce 2008 investovat do nemovitosti. Chtěl ji pronajímat a zhodnocovat investici formou růstu cen nemovitosti. Právě do té doby rostly nemovitosti překotným tempem až 10 procent ročně. Petr koupil byt 2+1 v Praze za 4 miliony korun. Na celou tuto částku si také vzal hypoteční úvěr. Protože měl Petr dostatečně vysoké příjmy a velmi dobrou úvěrovou historii, banka mu úvěr bez problémů přiklepla. Odhad ceny nemovitosti realizovaný bankou byl také dostatečný, takže obchodu nic nestálo v cestě.

Petr následně byt pronajal za 12 tisíc korun měsíčně. Následovaly události vedoucí k velké, světové finanční krizi. Ceny nemovitostí se začaly silně propadat a tomuto vývoji se nevyhnula ani Česká republika. Hodnoty nemovitostí stejných, jako si pořídil Petr, se najednou prodávaly za 3 miliony korun, tedy o milion korun méně než rok před tím. Petrovi navíc přestal nájemník hradit nájemné a více než rok Petrovi blokovali byt, přičemž Petr musel za nájemce hradit veškeré poplatky a spotřebu.

Petr se tedy rozhodl byt prodat, protože se i jeho osobní finanční situace dosti zhoršila. Na trhu však bylo možné za takový standardní byt dostat pouze 3 200 tisíc korun. Petr by tak za svůj byt dostal dokonce nižší částku, než jaká byla výše úvěru. Investice se tak Petrovi vůbec nevyplatila. Během dvou let přišel Petr o téměř milion korun.

Ani investice do nemovitosti nezaručila a automaticky nezaručuje ani nyní snadné zhodnocení naspořených finančních prostředků. Rizikem je i stoprocentní hypoteční úvěr, který však banky přestanou na podzim tohoto roku nabízet. Na investice do nemovitostí tak budou moci mít lidé od dubna roku 2017 našetřeno minimálně 10 procent odhadní ceny stanovené znalcem banky. Petr měl bohužel smůlu. Investoval do bytu právě ve fázi kdy ceny nemovitostí byly na vrcholu a začaly mířit prudce dolů. Stejné riziko může hrozit u kterékoliv jiné investice. Ani dlouhodobý růst ceny kteréhokoliv produktu nezaručuje, že do něj neinvestujete právě ve chvili, kdy cena začne klesat.

DALŠÍ ČLÁNKY VĚNUJÍCÍ SE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!



KAZUISTIKA: Petr přišel o statisíce. Praskla cenová bublina

Pekna pohadka
Pan v pribehu je pekny vul, koupit si byt na investici a uz po roce na nej nemit je velike riskovani...
Naprostý nesmysl
Příběh musí být fiktivní. Není možné, aby v ČR takto klesla cena nemovitosti. Spíše opak je pravdou....
Diskutovat (2)