Poradna serveru BP:
Při prodeji zděděné nemovitosti se hradí daň pouze ze zisku


31. 01. 2018  00:13     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Daň z příjmů se u prodeje nemovitosti nehradí z celé získané kupní ceny, ale z rozdílu mezi kupní cenou a hodnotou nemovitosti, nebo cenou za kterou byla nemovitost pořízena.

Poradna serveru BP: Při prodeji zděděné nemovitosti se hradí daň pouze ze zisku




Jak postupovat v případě zdanění prodeje zděděné nemovitosti? Hradí se daň z celé prodejní ceny, nebo jen z rozdílu, mezi prodejní cenou a hodnotou darované nemovitosti?

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, zdědil jsem dům po svých rodičích. Dům ale nepotřebuji, takže bych ho rád prodal. Budu ale asi muset s tím prodejem zaplatit i nějaké daně. Mělo by se jednat o daň z příjmů. Chci se ale zeptat, daň zaplatím z celé částky prodejní ceny? Nebo si mohu odečíst od výsledné kupní ceny i nějaké náklady, nebo jak je to vůbec s hodnotou nemovitosti? Děkuji.

Odpověď právníka:

Přeji příjemný den,

děkuji za položení Vašeho dotazu. Příjem z prodeje se řídí ustanoveními zákona o dani z příjmu. Jedná se tedy o daň 15 procent. Jelikož u daně z příjmu můžete uplatnit i nákladové položky, v případě darování se jedná o hodnotu nemovitosti v době darování stanovenou znaleckým posudkem. Tato hodnota se odečte od prodejní ceny a odečíst můžete ještě například náklady na realitní kancelář, zpracování smluv apod. Teprve z rozdílu se vypočítá daň z příjmu, kterou by jste měli přiznat v rámci standardního daňového přiznání, které podáváte do konce března následujícího roku. 
Od daně jsou však osvobozeny prodeje po dvou letech od nabytí nemovitosti, pokud je vlastník užívá, nebo v nich má trvalé bydliště, nebo po pěti letech od nabytí.
 


Poradna serveru BP: Při prodeji zděděné nemovitosti se hradí daň pouze ze zisku

Diskutovat (0)