Kniha Patrika Nachera:
Jak popadnout příležitost za pačesy?


14. 02. 2018  00:38     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KNIHA KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Jak je nejlepší popadnout příležitost za pačesy? ČTĚTE DÁLE!

Kniha Patrika Nachera: Jak popadnout příležitost za pačesy?




Popadnout příležitost za pačesy – aneb využívejme produkty, kde nám stát něco dává, v překladu a přesném pojmenování, kde nám stát vrací zpět část našich odevzdaných danístavební spoření a doplňkové penzijní spoření (dříve penzijní připojištění). Jakkoliv se podmínky těchto produktů mění na základě politických rozhodnutí, jsou stále výhodné. Kromě samotných úroků, získáváme něco navíc – státní příspěvky. U doplňkového penzijního spoření jde maximálně o 230 korun měsíčně, tedy 2 760 korun ročně (při spoření alespoň 1 000 korun měsíčně) a k tomu navíc možnost odečíst si spoření ze základu daně, u stavebního spoření je toto maximum 2 000 korun ročně, tedy 10 % z uložené částky, v maximální výši 20 000. TIP: pokud platíme stavební spoření jednou ročně, dělejme to až na úplném konci roku.

Cílem je získat státní příspěvek, ale zároveň zůstat maximálně flexibilní – v tomto případě peníze ponecháme uložené na podobně úročeném spořicím účtu (takže nepřicházíme o úroky), ale kdyby byly v průběhu roku zapotřebí, lze je okamžitě použít, vybrat či někam poslat. Zatímco peníze už jednou poslané do stavebního spoření vybrat jen tak nelze (nepočítáme-li zrušení produktu). Stavební spoření je oblíbený produkt, na kterém lze, vzhledem k jeho košatosti a šíři, ilustrovat při plánování a rozhodování klienta finanční gramotnost či negramotnost. Prvních šest let (tzv. vázací doba) se tento produkt chová v zásadě jako termínovaný vklad (peníze nelze vybrat, jinak přijdeme o státní podporu), další roky jako spořicí účet. Jedině u tohoto produktu můžeme najít jak fázi spořicí, tak fázi úvěrovou. Spořit je možné až do cílové částky, kterou si nastavujeme individuálně podle vlastních plánů hned na počátku (v průběhu ji můžeme za určitých okolností měnit).

Pozor, příjemná zpráva – vklady ve stavebních spořitelnách jsou ze zákona pojištěny stejně jako vklady v bankách a družstevních záložnách – do výše 100 000 euro. U stavebního spoření najdeme dva druhy úvěrů. Ten první, tzv. překlenovací, můžeme čerpat prakticky ihned po podpisu smlouvy a slouží, jak vyplývá z jeho názvu, k překlenutí doby do přidělení klasického úvěru. Se splácením překlenovacího úvěru – pozor, splácejí se jen úroky, nikoliv jistina – zároveň spoříme na svůj účet u spořitelny, a to až do doby přidělení řádného úvěru. Na ten dosáhneme, když spoříme alespoň 2 roky a ušetříme minimálně (zpravidla) 40 % z cílové částky. Tento standardní úvěr pak můžeme kdykoliv splatit nebo refinancovat. Úrokovou sazbu máme dopředu garantovanou a neměnnou po celou dobu splácení.

 

Další díly našeho seriálu o knize Konec finančních negramotů v Čechách si můžete přečíst ZDE!

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Kniha Patrika Nachera: Jak popadnout příležitost za pačesy?

Diskutovat (0)