Kniha Patrika Nachera:
Ve dvou se to lépe táhne


28. 02. 2018  00:42     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KNIHA KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Aneb proč je lepší netáhnout sám, ale táhnout vždy ve dvou? ČTĚTE DÁLE!

Kniha Patrika Nachera: Ve dvou se to lépe táhne




Ve dvou se to lépe táhne – aneb neuspějeme-li u bank a do šedé úvěrové zóny k lichvářům nepůjdeme, je tu ještě jedna, relativně nová možnost – půjčky přímo mezi lidmi nebo firmami: peer-to-peer – P2P. V České republice již existuje několik takových společností (např. Bankerat - www.bankerat.cz, Benefi - www.benefi.cz, Intereson - www.intereson.cz, Zonky - www.zonky.cz).

Na jakém principu P2P funguje? Lidé a firmy si půjčují mezi sebou a výše zmíněné internetové stránky jsou platformy, které to umožňují, neboli uzlová místa, kde se potkávají ti, kteří potřebují úvěr s těmi, kteří jsou ochotni někomu jinému půjčit. Většinou to chodí tak, že žadatel o peníze zadá maximální úrok, který je ochoten akceptovat, a investoři pak na principu aukce nabízejí svoje peníze v daném limitu. Nebo je to naopak investor, který si vybírá, komu poskytne úvěr na základě jím daných kritérií. Jinými slovy se vynechává prostředník (banka, úvěrová instituce) a webová platforma slouží pro propojení investorů a potenciálních dlužníků, poskytuje základní právní servis, administrativu, smlouvy a především hodnocení, rating či skóring žadatelů. Za tuto činnost si (většinou od obou stran obchodu) bere provizi.

Služba je vhodná například pro OSVČ, na které se občas v tradičních finančních institucích „dívají skrz prsty“, či pro osoby, kterým byly bankami zamítnuty úvěry na základě příliš formalistického, robotického či „škatulkovacího“ posuzování (více u přísloví „Nic lidského mi není cizí“). Nově tu tedy máme možnost si nejen půjčit, ale dokonce i my sami můžeme někomu poskytnout půjčku a tím vydělat více, než za kolik se nám úročí peníze na spořicím účtu. Opět samozřejmě zdůrazňuji, že v rozumné výši, která v případě nesplácení ze strany dlužníka neohrozí náš rodinný rozpočet. Vyšší úroveň výnosu odpovídá také vyššímu riziku, proto je pro nás, jako pro potenciálního investora, bezpečnější, pokud své peníze rozložíme po menších částkách do více půjček pro více žadatelů (diverzifikace), čímž významně snižujeme riziko.

Další díly našeho seriálu o knize Konec finančních negramotů v Čechách si můžete přečíst ZDE!

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Kniha Patrika Nachera: Ve dvou se to lépe táhne

Diskutovat (0)