Co se děje s vašimi osobními údaji v bance? Za informaci můžete i platit


22. 03. 2018  00:31     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Náš čtenář přišel na zajímavou věc. Pokud bude chtít od banky informaci o tom jak nakládá s jeho osobními údaji, měl by bance ještě zaplatit. Jak se v takových případech ve skutečnosti postupuje?

Co se děje s vašimi osobními údaji v bance? Za informaci můžete i platit




Poskytnete své bance vlastní osobní údaje a chcete zjistit jak s nimi banka nakládá? Podle zákona by jste mohli za takovou informaci bance dokonce i platit, jak zjistil čtenář. V praxi však banky dle vyjádření RB, které se věc týká, tyto poplatky neuplatňují a brzy má v této věci dojít dokonce k dalším legislativním změnám.

Stížnost čtenáře:

Pěkný den přeji.

Dnes jsem si přečetl " Informační memorandum Raiffeisenbank" jejíž jsem klientem. Ve kterém mě informuje k čemu všemu jí budu moci udělit souhlas se spracováním mých osobních údajů tak jak to nařizuje EU v GDPR.
Zaujalo mě toto jejich sdělení cituji:

2.11. Vaše právo žádat o přístup k osobním údajům a ochrana práv klientů

Pokud nás požádáte o informaci týkající se zpracování Vašich osobních údajů, poskytneme Vám bez zbytečného odkladu veškeré informace o tom, jaké údaje o Vás zpracováváme. Za poskytnutí takové informace máme právo požadovat přiměřenou úhradu nákladů vynaložených na poskytnutí této informace.

Zdá se mě že zvýraznění text odporuje logice. Proč bych si měl platit za informace které jsem jim poskytl, ale už pak nevím k jakým přesným účelům je mohli použít, zde se jedná hlavně o poskytnutí mých osobních údajů třetím stranám. A to mě jako klienta vlastně bude vždy hlavně zajímat. Proto nechápu proč bych jim za takovou věc měl vůbec platit. Dle mého by to mělo být zdarma na požádání.

Zajímá mě co si o tom myslíte vy.

zde je odkaz na celé Informační memorandum.

https://www.rb.cz/informacni-servis/ochrana-osobnich-udaju/informacni-memorandum

Vyjádření Raiffeisenbank:

Dobrý den,  
diskutovala jsem tento dotaz s kolegy z právního oddělení a odpověď byla, že ze zákona máme právo přiměřenou úhradu požadovat, nicméně v praxi jej neuplatňujeme. Další zprávou je, že od května, kdy začne platit směrnice EU o GDPR již bude poskytování těchto údajů ze zákona bezúplatné, tj. zdarma.  


 



Co se děje s vašimi osobními údaji v bance? Za informaci můžete i platit

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15442167056

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více