Kniha Patrika Nachera:
S vaničkou vylít i dítě


05. 09. 2018  00:51     Patrik Nacher     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KNIHA KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Co se stane když s vaničkou vylijete i dítě? ČTĚTE DÁLE!

Kniha Patrika Nachera: S vaničkou vylít i dítě




S vaničkou vylít i dítě – aneb proč se neustále omezuje hotovost a bankovky jsou nahrazovány elektronickými penězi? Ty důvody lépe znějí, než jaká je, podle mého názoru, skutečnost – boj proti praní špinavých peněz a boj proti financování terorismu. Osobně neznám nikoho takového, a pokud to někdo dělá, jistě najde cestu, jak tato a vlastně jakákoliv omezení hravě obelstít. Nicméně celá regulace drtivě dopadá na obyčejné klienty. Překotné rušení hotovosti není šťastné a ani nutné. Kvůli neschopnosti (či neochotě?) chytit pár velkých ryb, jsou omezováni všichni. Je to absurdní o to více, že stát vlastně zakazuje používat peníze, které sám vytváří. A tak dochází k pitoreskním a komickým situacím, když mému známému banka nechtěla vydat 300 000 korun z jeho účtu, protože jim nehodlal sdělit, k čemu je potřebuje. Protože byli opravdu neoblomní, napsal do patřičné kolonky „nákup banánů“ a bylo vymalováno. Zase jedna zbytečná procedura. Jindy zase naopak jiná banka nechtěla přijmout peníze od klienta, protože jim nesdělil, kde a jak k nim přišel. No nic, sebral se a šel jinam. To sledování našich peněz ovšem postoupilo mnohem dál, než si dovedeme vůbec představit. Už nejde jen o hotové peníze, ale i o ty imaginární. Asi každý z nás už ve svém internetovém bankovnictví našel níže uvedenou hlášku či podobně znějící text například v momentě, když zadával příkaz k úhradě na vyšší částku (jméno banky je opět nahrazeno písmeny XYZ):

Vážená klientko, vážený kliente,

na základě zákona č. 6/1193 Sb., o ČNB a ustanovení § 9 odst. 2 písm. a) zákona č. 253/2008 Sb., AML zákon, jsme povinni shromažďovat informace o hlavním zdroji prostředků, které plynou na Váš účet založený v XYZ a účelu obchodního vztahu mezi Vámi a Bankou.

Předpokládáme, že hlavní zdroj Vašich peněžních prostředků tvoří příjmy ze zaměstnání, přičemž účelem obchodního vztahu bude provádění transakcí do výše 100 000 Kč, jež budou souviset s běžnými životními potřebami, ale pokud je váš zdroj prostředků jiný, např. dědictví, dar či příjem ze starobního důchodu nebo účel obchodního vztahu tvoří transakce převyšující 100 000 Kč, pošlete nám prosím tuto informaci na emailovou adresu servis@xyz.cz spolu s uvedením Vašeho rodného čísla.

Děkujeme, tým XYZ

 

Je skutečně důvodem tohoto sledování „svatý boj“ proti daňovým únikům a terorismu nebo tu jde o něco jiného? Vzhledem k tomu, že se už blížíme ke konci této knihy, odpověď nechám na každém z vás. Nicméně s definitivním koncem bankovek to zase nebude až tak žhavé. Jakkoliv počet plateb kartami znatelně přibývá a peníze dnes vznikají spíše ve formě jedniček a nul v počítačích, množství cirkulující hotovosti roste ročně v celosvětovém měřítku o 7 % a například v USA o 5 %. Zajímavé.

Takže máme za sebou „křest ohněm“ a nyní můžeme pokračovat s maličko lehčím tématem a trochou té zábavy. Nejprve se vrhneme do prostředí reklamy, marketingu a Public relations (PR) a na závěr pak do světa dnešních kontrastů a paradoxů.

Další díly našeho seriálu o knize Konec finančních negramotů v Čechách si můžete přečíst ZDE!

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Kniha Patrika Nachera: S vaničkou vylít i dítě

Diskutovat (0)