Kniha Patrika Nachera:
Jak nás jako spotřebitele ovlivnil komunismus


02. 01. 2019  00:48     Patrik Nacher     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KNIHA KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Jak nás jako spotřebitele ovlivnil komunismus? ČTĚTE DÁLE!

Kniha Patrika Nachera: Jak nás jako spotřebitele ovlivnil komunismus




Když jsem nad touto otázkou přemýšlel v rámci přípravy na přednášky a prezentace k šíření osvěty kolem finanční gramotnosti, napadla mě tři slova začínající shodou okolností na písmeno K: komunismus, konzum a korektnost.

KOMUNISMUS

Aneb máme to hluboko pod kůží, koluje nám v těle ten intenzivní pocit, že všichni mají mít stejně a máme se mít stejně, máme přece stejné nebo podobné potřeby. A s tím tak nějak souvisí i způsob, jakým tohoto sice naturálního, ale naprosto strojeného, nevymahatelného, a v důsledku tak nepřirozeného stavu hodláme dosáhnout. Kde nejsou schopnosti, dovednosti, píle, energie, ale třeba i štěstí a náhoda, nastupuje něco jiného, něco, na co nemůžeme být pyšní. Ta hesla známe z doby totality, dnes se jen trochu přeformulovala, ale zakořeněná jsou stále velmi pevně: „Kdo neokrádá stát, okrádá rodinu“, navíc jsou modifikována na rozšířenou variantu: „Kdo neokrádá stát a zaměstnavatele, okrádá sebe, potažmo rodinu.“ Proč jsem doplnil slovo „zaměstnavatele“, je celkem jasné, ale proč i slovo „sebe“? Protože tlak na osobní úspěch, výkon a soutěživost – chtělo by se dodat „tak dlouho říkal HOP, až mu přeskočilo“, zdůrazňování individualismu, je už nezdravé, přehnané a škodlivé. Rodina je jistě stále vítaným, ale stává se vedlejším atributem. Proč se nerodí děti i přesto, že patříme k nejbohatší části naší planety (viz část u přísloví „Lenivost je klíč k chudobě“)? Proč se vytratila samozřejmá, běžná rodinná pospolitost, což je nejvíce patrné na péči o seniory, kteří se přesouvají do ústavů? Proč se dnes naopak za moderní život pokládá žít jako „singles“ (údajně tak žije u nás asi desetina lidí ve věku 20 až 40 let)? Jednoduše chceme mít stejně jako náš soused, příbuzný, kamarád, spolužák, prostě se mít trochu jako „prasátko v žitě“. Jako by na to existoval nějaký nárok, právo.

Další díly našeho seriálu o knize Konec finančních negramotů v Čechách si můžete přečíst ZDE!

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Kniha Patrika Nachera: Jak nás jako spotřebitele ovlivnil komunismus

Diskutovat (0)