Podvodníci vás chtějí opět okrást. Tentokrát se schovávají za FIO


05. 03. 2021  12:13     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Nedávno jsme vás informovali o podvodném mailu, který se tvářil, že ho rozesílá Raiffeisenbank a ČSOB. Podvodníci se tímto způsobem snažili vylákat přihlašovací údaje do internetbankingu. Nyní jsou napadeni klienti Fio banky. Po kliknutí na podvodný odkaz v mailu mohou přijít o přihlašovací údaje k účtu a hrozí nebezpečí zneužití účtu.

Podvodníci vás chtějí opět okrást. Tentokrát se schovávají za FIO




Neuběhly ani dva týdny a do schránky rodinny Poplatkových dorazil další podvodný email. Tentokrát ho měla odeslat Fio banka, ale skutečnost je jiná. Za Fio bank se pouze stejně jako v předchozích případech ukrývají podvodníci. Podle koncovky mailu odesílatele se jedná o podvodníky z Ruska, nebo podvodníky, kteří si založili mailovou schránku na nějakém ruském portálu, aby zakryli svůj původ. Nejprve podvodníci straší klienty, že jejich karta končí už k 5.3.2021 a tedy si musí kliknout pro prodloužení na podvržený odkaz. Stačí prý kliknout na níže uvedené odkazy a vyplnit formulář pro odemnutí karty online. Vyplnění formuláře znamená odkrýt svou identitu a sdělit podvodníkům přihlašovací údaje k účtu. Při bližším prozkoumání je tedy jasné, že pravým odesílatelem podezřelé zprávy není Fio banka, ale jakýsi test@orbita1.ru.

Je tak jasné, že tento odesílatel nemá s naší Fio bankou vůbec nic společného a jedná se o mail nějakého podvodníka či spíše skupiny podvodníků.

Stejně jako v předchozím případě platí, že banky rozhodně i s odkazem na ochranu osobních údajů nesmí podobné žádosti svým klientům vůbec zasílat ani je vyzývat k přihlášení tímto způsobem. Po vylákání přihlašovacích údajů ze strany podvodníků tak může dojít v případě nekvalitního zabezpečení bankovního účtu k jeho zneužití a vykradení. Nikdy tak nezadávejte osobní ani přihlašovací údaje k bankovnímu účtu na základě pokynů z mailu nebo po rozkliknutí podezřelého odkazu. Pokud se chcete přihlásit do svého účtu, dělejte to vždy z oficiální webové přihlašovací stránky banky, kterou si vždy vepište do příkazového řádku svého prohlížeče nebo si banku vyhledejte v oficiálním vyhledavači.

Jak nebezpečný spam poznáte?

Spam je zasílám v následujícím přesném znění:

"From: Fio banka [mailto:test@orbita1.ru]
Sent: Friday, March 05, 2021 2:03 AM
To: info@bankovnipoplatky.com
Subject: Vaše karta byla omezena.

Vážený člen Fiobanka,
Vaše karta je omezena k 05.03.2021

Chcete-li odemknout, vyplňte prosím formulář pro odemknutí online
nebo jděte do své kanceláře Fiobanka.

ODEMKNUTÍ FORMULÁŘE ONLINE <http://cz.txnyy5iuxxwnxzd.satterlundti.com/?uniczz=aW5mb0BiYW5rb3ZuaXBvcGxhdGt5LmNvbQ==>

@ 2021 Fio banka"



Podvodníci vás chtějí opět okrást. Tentokrát se schovávají za FIO

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12551123504

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více