4. díl - Bezpečnost především – bankovní účet


20. 09. 2016  00:47     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Víte jak správně zacházet s bankovním účtem? Jak se bezpečně přihlašovat? A jak nenalítnout podvodníkům? Vše se dozvíte s Velkým kurzem rodinných financí v dnešních Lidových novinách.

4. díl - Bezpečnost především – bankovní účet




Mít peníze uložené na bankovním účtu je zárukou bezpečí a dobrého pocitu, který při úschově peněz do slamníku určitě nemáme. Nebezpečí se může zvyšovat u využívání elektronických forem ovládání bankovního účtu, zejména internetbankingu a mobilbankingu. Internetové bankovnictví je velmi pohodlný a nyní dominující způsob ovládání bankovního účtu. Vše lze vyřešit pohodlně z domova od svého počítače, bez nutnosti návštěvy pobočky banky. I zde je však třeba dodržovat bezpečnostní pravidla.

Lidé si nebezpečí zneužití internetového bankovnictví uvědomují

Podle aktuálních průzkumů se 54% Čechů obává zneužití přihlašovacích údajů ke svému internetovému bankovnictví. Možnost zneužití našeho účtu si sice dobře uvědomujeme, ale chování spousty klientů tomu naprosto neodpovídá. Velká část zneužití přístupových údajů a krádeže finančních prostředků z účtů jde na vrub nepozornosti a lehkomyslnosti majitelů těchto účtů. Podle stejného průzkumu jen 36% Čechů pravidelně sleduje historii přihlášení do internetového bankovnictví a pouze polovina Čechů využívá tzv. notifikaci, tedy zasílání informace z banky o pohybu na účtu prostřednictvím mailu, nebo SMS zprávy.

Za zneužití internetového bankovnictví si lidé mohou často sami

Lidé přitom opakují stále ty samé chyby. Otevírají přílohy mailů neznámého původu, které mohou aplikovat do počítače a jeho systému nebezpečné viry, které mohou ohrozit bezpečnost přihlašování do internetového bankovnictví. Dále klikají na neověřené odkazy v mailech, které se naivně tváří, že je zaslala banka. 

PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA:

Pan Tomáš zakoupil od prodávajícího pozemek a chtěl ho řádně a včas zaplatit. Dostal číslo účtu, kam měl kupní cenu poslat. Tomáš má účet ve své bance již 20 let a rozhodl se k našetřeným úsporám přidat dalších 200.000 korun, aby byla částka na úhradu kupní ceny kompletní.

Tomáš odnesl hotovost na nejbližší pobočku ve své obci, kde mu však oznámili, že si takovou částku nemohou převzít a vložit na jeho účet. To měl dle informací banky učinit ve větším městě, kde má banka větší pobočku. Nakonec tedy musel Tomáš navštívit pobočku v okresním městě, kde mu teprve umožnili pracovníci banky vložit částku 200.000 korun. Následně pak mohl Tomáš konečně podat platební příkaz na úhradu kupní ceny. Proběhlo to zdánlivě bez problémů. Částka byla přijata na účet a byl podán příkaz k úhradě kupní ceny. Vše se odehrálo přesně v den, kdy mělo dojít ke splatnosti a dle informací pracovníků banky se to bez problémů stihne. Tomáše sice rozladilo, že byl při vkládání hotovosti na svůj vlastní účet vyslýchán jako na policejní stanici, ale byl rád, že po peripetiích dostal peníze na svůj účet. Konec příhody klienta Tomáše? Ani náhodou.

Článek můžete dočíst v dnešních Lidových novinách v rámci velkého Kurzu rodinných financí. Lidové noviny si koupíte v trafice nebo v digitální čtečce zde: www.lidovenoviny.cz



4. díl - Bezpečnost především – bankovní účet

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více