6. díl - Jak výhodně spořit:
spořicí účty, termínované vklady


22. 09. 2016  00:01     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Jak nejlépe a nejvýhodněji spořit? Určitě nenechávejte své prostředky ležet na běžném účtu. Jsou další dostupné možnosti jak dosáhnout vyššího výnosu. Vše se dozvíte s Velkým kurzem rodinných financí v dnešních Lidových novinách.

6. díl - Jak výhodně spořit: spořicí účty, termínované vklady




Češi jsou národem spořivým. Už desítky let jsou úspory tuzemských domácností v bankách výrazně vyšší než jejich závazky. Snaha šetřit si na horší časy pak vytváří Čechům polštář, který mohou v případě krize použít. Zajímavé přitom je, že největší část úspor je uložena na běžných účtech, které jsou prakticky neúročeny. Do této kategorie spadá úrok 0,01% ročně. Za této situace se finanční prostředky naspořené na běžných účtech znehodnocují a to i při současné rekordně nízké inflaci kolem 0,3 %.

Aby peníze nespaly

Spořicí účty jsou proto zajímavé. Banky je totiž přidávají a nabízejí ke svým běžným účtům a klient může volně přesouvat prostředky mezi běžným a spořicím účtem. To mu dává velkou volnost při nakládání s těmito prostředky, přičemž dosahuje vyššího zhodnocení. Dnešní internetové bankovnictví navíc těmto klientům pomáhá. Klient už totiž na to myslet nemusí, stačí si nastavit automatické přesunutí peněz nad určenou hranici, která pokrývá pravidelné odchozí platby, a tyto prostředky pak automaticky odcházejí z běžného účtu na spořicí. Peníze, které klient nepotřebuje na pokrytí běžných výdajů, tak zbytečně nespí na neúročeném účtu.

Aktuálně můžete u některé z bank či družstevních záložen na trhu získat na spořicím účtu u částek do 100 tisíc korun úrok až 1,3 % ročně. Pokud spoříte částku v řádech několika statisíců korun, musíte se smířit s úrokem nižším, někde kolem 0,5 % ročně. Banky přitom většinou využívají tzv. pásmové úročení. Čím nižší částka, tím je úročena vyšším úrokem. Banky se tak brání před ukládáním nadměrných úspor, které aktuálně nepotřebují a které by tak pro ně byly nevýhodné.

Termínované vklady. Vyšší úrok, ale na peníze si počkáte

U termínovaného účtu získáte vyšší úroky a většinou bez uplatnění pásmového úročení. Pro zřízení termínovaného účtu musíte uložit minimální částku, kterou si určuje banka a hlavní nevýhodou je, že nemáte okamžitý přístup ke svým prostředkům. Výpovědní doba pro výběr peněz z termínovaného účtu činí nejčastěji 12 měsíců. Na termínovaných účtech nabízejí banky a zejména záložny úrokové sazby dokonce i kolem 3 % ročně a platí zde, že čím delší dobu se klient zaváže, tím vyšší úrok získá. Termínovaný účet může být vhodnější pro klienty s vyššími úsporami, jakkoliv si finanční instituce vyhrazují právo u vyšších vkladů stanovit individuální úrokovou sazbu.

PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA:

Pan Karel zažil nepříjemnou zkušenost se svou bankou, která mu strhla nevídaných 11 tisíc korun jako poplatek. Vše nakonec dobře dopadlo, ale stálo to hodně úsilí a nervů. Co se stalo?

Karel dva dny předem nahlásil svojí osobní bankéřce mimořádný výběr 1,1 milionu korun ze svého účtu. Nicméně vzápětí, tedy asi za 3 hodiny, byl Karel nucen z důvodu zrušení svého obchodu tuto objednávku telefonicky zrušit. Myslel si, že to udělal řádně a v dostatečném časovém předstihu, že je vše vyřízeno a banka vzala zpětvzetí žádosti na vědomí. Navíc bankéřka Karlovi sdělila, že objednávku na výběr peněz v podstatě ani rušit nemusel, neboť při nevyzvednutí peněz prý žádná sankce nehrozí. Tato informace se sice Karlovi nezdála, ale měl alespoň dobrý pocit, že původní objednávku u banky formálně zrušil. O to více byl Karel šokován, když se mu z jeho účtu nevysvětlitelně strhlo 11 tisíc korun. Tento poplatek odpovídal přesně 1 % z částky, kterou měl Karel v úmyslu původně z banky vybrat. Zřejmě se jednalo o trest za to, že si Karel žádné peníze nakonec nevyzvedl. Po nalezení tohoto poplatku opět zavolal své bankéřce, která mu ovšem sdělila, že měl objednávku na výběr hotovosti zrušit přímo u pobočky, u které ona tento výběr objednala. 

Článek můžete dočíst v dnešních Lidových novinách v rámci velkého Kurzu rodinných financí. Lidové noviny si koupíte v trafice nebo v digitální čtečce zde: www.lidovenoviny.cz



6. díl - Jak výhodně spořit: spořicí účty, termínované vklady

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více