6 tipů, jak předejít exekuci


23. 03. 2018  00:16     Pujcka.co     komentáře (1)

Osob v exekuci je v Česku čím dál více. Jen za poslední rok jich přibylo 31 000. Celkem jich je v České republice 863 000. Na 151 000 z nich je vedeno více jak deset exekucí.

6 tipů, jak předejít exekuci




Mezi dlužníky jsou jak mladí lidé s čerstvým občanským průkazem, tak i senioři. Je možné exekuci předejít, když se topíte v dluzích? Co vše dělat, abyste i vy neskončili ve spárách exekutora?

  1. Finanční gramotnost

Důležité je mít finanční povědomí. Umět si spočítat, kolik za úvěr zaplatíte, a umět rozpoznat vhodnou půjčku od té špatné. Vědět, jak se od sebe liší typy půjček, a minimálně vědět, co je to RPSN.

Díky finanční gramotnosti se budete snáze pohybovat ve světě financí a porozumíte nejen úvěrování, ale především i správě osobních financí. Snadno si porovnáte aktuální nabídky finančních produktů, s čímž vám pomůže i srovnávací portál půjčka.co.

  1. Finanční rezerva

Pro jedny je finanční rezerva nezbytnou součástí rodinného rozpočtu, jiní ji považují za zbytečnou a snadno nahraditelnou krátkodobým úvěrem, což je samozřejmě špatně. Finanční rezerva slouží k nenadálým výdajům, a pokud ji má nahradit rychlé sjednání půjčky, pak je zcela jasné, že nepůjde o výhodný dluh.

Finanční rezervu tvořte každý měsíc, a to odkládáním 10 % z příjmů domácnosti. Výše rezervy by měla odpovídat buď šesti měsíčním výdajům, nebo třem měsíčním příjmům.

  1. Finanční pomoc od rodiny

Říká se: „Dobré účty dělají dobré přátele.“ Přesto se občas vyplatí při finanční tísni požádat o pomoc rodinu nebo dobré známé. Drobná výpůjčka na opravu kotle, koupi ojetého automobilu nebo na zaplacení nájmu se občas vyplatí více než nebankovní půjčka.

Avšak ani půjčku od rodiny nepodceňujte. Sepište si smlouvu, domluvte se na splátkách, určete si úrok a hlavně sankce v případě prodlení.

  1. Splátkový kalendář

Pokud už dlužíte peníze a nezvládáte je splácet, pak i v tomto případě lze exekuci předejít. Zapotřebí je se ale o své dluhy zajímat. Zkuste se proto s věřiteli domluvit na novém splátkovém kalendáři. Snažte se snížit výši měsíční splátky a prodloužit dobu splácení.

  1. Konsolidace

Jste-li zadlužení od hlavy až k patě, pak v takové situaci vám pomůže předejít exekučnímu řízení konsolidace. Vezměte všechny své dluhy, hoďte je na jednu hromadu a slučte je do jednoho úvěru.

Konsolidací získáte jeden dluh, jedny podmínky pro splácení, jednu splátku, jeden úrok, jedny poplatky, jednu dobu splácení a především dokonalý přehled nad všemi půjčkami.

  1. Refinancování

Jestliže vás do finančních problémů dostává pouze jeden dluh, který nezvládáte splácet, pak i s ním můžete zatočit díky refinancování. Refinancováním převedete stávající dluh k novému věřiteli a začnete ho splácet za nových výhodnějších podmínek.

Převedení úvěru je mnohem lepším řešením, než je další zadlužování se kvůli neschopnosti splácet. Právě splácení půjčky půjčkou je rychlou cestou do spárů exekutora.

 

 



6 tipů, jak předejít exekuci

Nebankovní půjčky
Při výběru nebankovní půjčky buďte opatrní. Vybírejte pouze od prověřených poskytvatelů http://pujck...
Diskutovat (1)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více