7. díl - Kdy si vzít úvěr u banky


23. 09. 2016  00:04     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Výběr úvěru u té správné banky není zrovna jednoduchou záležitostí. Lidé často vybírat neumí, nebo přímo nechtějí. Jak tedy na to? Vše se dozvíte s Velkým kurzem rodinných financí v dnešních Lidových novinách.

7. díl - Kdy si vzít úvěr u banky




případně starost se splácením.

Jaký je účel úvěru

Rozhodnutí vzít si úvěr vždy předchází rozhodnutí o tom, na co ho chceme využít. Pro různé věci jsou určeny různé druhy úvěrů. Každý druh také představuje jiné náklady a jiné zatížení klienta. Pokud chceme úvěr na pořízení nemovitosti, využijeme hypoteční úvěr, nebo úvěr ze stavebního spoření. Aktuální úrokové sazby činí u hypoték 1,86 % a jsou tak nejnižší v historii. Pokud potřebujeme úvěr na pořízení automobilu, využijeme spíše spotřebitelský úvěr. Ten lze získat od 6 % RPSN až do 15 %. Pokud potřebujeme jen nízkou částku k překlenutí nedostatku peněz, využijeme například úvěr z kreditní karty, kde se RPSN pohybuje od 15 do 25 % nebo kontokorent ke svému účtu, kde zaplatíme mezi 12 až 22 %.

Rozdíl mezi úrokem a RPSN je zásadní

Lidé si pletou význam pojmů úrok a RPSN. Dlouhodobě je zažité, že se úvěry vybírají podle výše úroku. RPSN je stále jakýsi cizorodý pojem a prvek, který se lidem moc nevžil. A to je chyba. RPSN, tedy Roční Procentní Sazba Nákladů za úvěr. Už z toho je jasné, že se jedná o souhrn všech nákladů, které s daným úvěrem nějak souvisí, vyjádřený v procentech a za rok. Úrok naproti tomu znamená cenu peněz, jde jen o část nákladů úvěru. Logicky by měl úrok zahrnovat dominantní část nákladů úvěru. Často se tak ale neděje. Nejrůznější poskytovatelé zejména nebankovních půjček totiž úmyslně snižují úrokové sazby na minimum, aby zdůraznili jejich zdánlivou výhodnost, a na druhé straně uplatňují mnohem vyšší poplatky za nejrůznější věci, které musí klient spolu s úvěrem využívat. Úroková sazba tak může být velmi nízká, i když celkové náklady na úvěr budou naopak dosti vysoké. Průměrný rozdíl mezi úrokem a sazbou RPSN činí 2 %. Například jedna z velkých bank u půjčky inzeruje úrok 6,9 %, méně viditelné RPSN ale je 13,75 %. Rozdíl tak činí 6,85 p.b. Nicméně můžeme se potkat i s násobnými rozdíly.

PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA:

Někdy může nastat situace, kdy u bank bohužel neplatí, že za zeptání nic nedáš. Na tuto překvapivě nepříjemnou skutečnost poukázala příhoda pana Jaroslava. Klient se setkal s tím, a jistě nebyl jediný, že i pouhá žádost o úvěr u banky, se zaznamenává v registru dlužníků. Tato skutečnost přitom může významně zkomplikovat možnost vzít si v budoucnu úvěr u jiné banky.

Protože pan Jaroslav potřeboval neúčelový úvěr, zastavil se na jedné z poboček své banky, aby se nezávazně zeptal, jaká by byla úroková sazba, podmínky úvěru, celková výše RPSN atd. Vzhledem k tomu, že jeho banka ve svých letácích nabízela úrokovou míru „od 5,7 %“, bylo pro Jaroslava nemilé překvapení, že po půlhodině čekání a vyplňování všech možných dokumentů a lejster, mu nabídli úvěr s výší RPSN 19,9 %. Jaroslav se tedy s touto informací smířil s tím, že ztratil sice hodinu života, ale byla to užitečná zkušenost. Žádné další banky už poté neobíhal. Následně si zažádal o úvěr u své druhé banky, kde má také veden účet a kde mu nabídli úrok 12,9 % a RPSN 14,8 %.

Článek můžete dočíst v dnešních Lidových novinách v rámci velkého Kurzu rodinných financí. Lidové noviny si koupíte v trafice nebo v digitální čtečce zde: www.lidovenoviny.cz



7. díl - Kdy si vzít úvěr u banky

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více